Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Avtocestni raki ostajajo na begu

Popolna zastrupitev vodnega življa zaradi invazivnih tujih rakov na Lopati za zdaj preložena, čeprav stroka priporoča hitro ukrepanje
Marijan Govedič, direktor Centra za kartografijo favne in flore Slovenije. FOTO: osebni arhiv
Marijan Govedič, direktor Centra za kartografijo favne in flore Slovenije. FOTO: osebni arhiv
4. 6. 2018 | 13:29
4. 6. 2018 | 20:37
3:52
Celje – »Tveganje je preveliko in po mojem mnenju bo prej ali slej treba sprejeti drastičen ukrep in zastrupiti ves živelj na območju počivališča. Vsaka nevihta, že močnejši naliv lahko vpliva na drugačno razporeditev, ker si raki iščejo življenjski prostor,« opozarja Marijan Govedič, direktor Centra za kartografijo flore in favne (CKFF), na nevarnost razširjanja tujerodne invazivne vrste rakov, ki so jih neznanci v okolje izpustili na avtocestnem počivališču Lopata.

Policisti zato že od nedelje poizvedujejo za storilci, ki so ob robu gozda pri bencinskem servisu na Lopati med Arjo vasjo in Celjem v naravo izpustili najmanj eno vrečo izjemno invazivne vrste tujerodnih rakov močvirski škarjar (Procambarus clarkii). Če se razširijo v porečje Save, lahko izpodrinejo manj odporne domače vrste rakov. Policisti že imajo podatke o vozilu s tujimi registrskimi oznakami, iz katerega so bili raki izpuščeni. Od avgusta 2016 so namreč v državah EU gojenje, trgovina in transport rakov te vrste prepovedani in tudi v Sloveniji kaznivi.

Močvirski škarjar. FOTO: Zavod Symbiosis
Močvirski škarjar. FOTO: Zavod Symbiosis


Zastrupitev vsega vodnega življa?


Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam povedali, da se s primerom Lopata ne ukvarjajo, saj po besedah tiskovnega predstavnika Matjaža Emeršiča le sodelujejo z ministrstvom za okolje in prostor (MOP), v pristojnost katerega sodijo tuje živalske vrste. Ministrstvo se včeraj še ni odločilo za predlog stroke, da bi zastrupili ves živelj v vodnem kanalu in zbiralniku na avtocestnem postajališču Lopata v smeri Ljubljana–Maribor. Odločili se bodo po današnjem ponovnem pregledu na Lopati.

Marjan Govedič iz CKFF, Tanja Košar Starič z zavoda za varstvo narave, Jana Kus iz zavoda Symbiosis, Barbara Bric z Zavoda za ribištvo Slovenije ter drugi so skupaj s policijo lokacijo prvič pregledali v nedeljo zvečer. Zavod za ribištvo je nato postavil mreže in vrše v jarke ter vodni zbiralnik na koncu počivališča za tovornjake. Dars bo postavil tudi nizke ograje, da se raki ne bi selili.

Vodno zajetje na počivališču Lopata, kjer so nastavili mreže, da raki ne bi mogli v odtočne kanale. FOTO: Brane Piano
Vodno zajetje na počivališču Lopata, kjer so nastavili mreže, da raki ne bi mogli v odtočne kanale. FOTO: Brane Piano


Prenašalci račje kuge


Na okoljskem ministrstvu so se včeraj s strokovnimi in nadzornimi službami še dogovarjali za ukrepe za odlov in uničenje preostalih osebkov, ki so še na območju izpusta. Danes bodo na Lopati pregledali morebitni ulov rakov, ki lahko z domačimi vrstami tekmujejo za hrano in življenjski prostor, najbolj pa so nevarni kot prenašalci račje kuge, proti kateri avtohtone vrste rakov niso odporne.

Govedič meni, da je bilo v tem primeru ukrepanje hitro, ker se predstavniki odgovornih ustanov in stroke osebno poznajo, sicer pa protokol za takšne primere ni dovolj razdelan. Ključno vlogo je na začetku odigral republiški center za obveščanje, kjer je dežurni takoj prepoznal naravo nevarnosti, potem so se v nedeljo zvečer zbrali na Lopati.

Rake te vrste so leta 1973 iz Mehike oziroma južnega dela Severne Amerike uvozili v Španijo, od tam so se razširili v naravna okolja tudi v Franciji in Italiji. »V Sloveniji jih tako hitro nismo pričakovali, seveda pa nismo mogli računati na izredne dogodke zaradi tihotapljenja rakov z zahoda na vzhod, kar se je zgodilo na Lopati,« pravi Govedič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine