Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Aleš Čerin odstopil iz sveta Cankarjevega doma

V odstopni izjavi je Aleš Čerin med drugim poudaril, da so izpeljani postopki izbire vodstva sramota za osrednjo slovensko kulturno-umetniško ustanovo.
Za svoj odstop 'na zalogo' je Aleš Čerin navedel več razlogov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Za svoj odstop 'na zalogo' je Aleš Čerin navedel več razlogov. FOTO: Roman Šipić/Delo
STA
27. 9. 2024 | 15:50
27. 9. 2024 | 16:12
4:18

Član sveta Cankarjevega doma (CD) Aleš Čerin je odstopil. Za svoj odstop je navedel tri razloge, med njimi postopek izbire novega vodstva CD ter da so odločitve sveta in strokovnega sveta CD po njegovem mnenju bolj za okras. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sredi meseca za novega generalnega direktorja CD imenovala Jureta Novaka.

Ta bo sredi oktobra nasledil dosedanjo generalno direktorico CD Uršulo Cetinski.

Kot je v odstopni izjavi še zapisal Čerin, ki je bil v svet imenovan na predlog Mestne občine Ljubljana, so izpeljani postopki izbire vodstva »sramota za osrednjo slovensko kulturno-umetniško ustanovo«. Poudaril je, da mora ocena dela generalne direktorice ob izteku mandata v prvi vrsti temeljiti na letnih poročilih. Vseh deset je svet CD sprejel z odobravanjem, kar kaže, da so bili strateški cilji glede referenčnosti programa doma in v tujini, števila dogodkov, nastopajočih in njihove kakovosti, števila prodanih vstopnic in obiskovalcev in tržne dejavnosti vedno doseženi. Razmerje med prihodki in odhodki pa je bilo pozitivno kljub omejitvam v času pandemije covida-19.

Ocena direktoričinega dela bi morala po Čerinovem mnenju temeljiti na letnih poročilih. FOTO: Črt Piksi/Delo
Ocena direktoričinega dela bi morala po Čerinovem mnenju temeljiti na letnih poročilih. FOTO: Črt Piksi/Delo

Glede anonimke z očitki Uršuli Cetinski, ki se je pojavila pred slabim letom, Čerin meni, da je »vsakemu dobronamernemu jasno, da anonimka že sama po sebi, sploh pa brez konkretnih imen delavcev, ki naj bi bili prizadeti in brez drugih dokazov, sledi samo enemu namenu, očrnitvi generalne direktorice«.

Opozoril je, da je svet CD pod njegovim vodstvom že v začetku leta zahteval, da se razpis za novega generalnega direktorja takoj objavi. Pomenljivo je tudi, da v razpisu, ki je bil objavljen konec maja, niso zahtevana dokazila, ampak le izjava o izpolnjevanju pogojev, je zapisal.

Kot drugi razlog za svoj odstop je navedel morebitne napake v računovodskih izkazih. Kot je zapisal, je bilo zaslediti »kar nekaj namigov, da svet CD ni ugotovil napak v računovodskem delu letnega poročila«. Odgovornost za pravilnost finančnega in računovodskega poročila po njegovih besedah vsekakor nosi pripravljavec, pa tudi revizor, navsezadnje je vsa poročila sprejemal tudi ustanovitelj. Sam je prepričan, da morebitne napake ne zadevajo končnega rezultata, razmerja med prihodki in odhodki, »kar pomeni, da te morebitne napake niso tako pomembne in odločujoče«. »Dokler se ne dožene, kaj je s temi morebitnimi nepravilnostmi, prevzemam objektivno odgovornost za ne dovolj skrbno vodenje sveta CD in tudi zaradi tega odstopam 'na zalogo',« je utemeljil Čerin.

Kot tretje je navedel, da so odločitve sveta in strokovnega sveta CD »bolj za okras«. Sporočilo obeh svetov je bilo po njegovih besedah povedno: strokovni svet je kot edino primerno ocenil sedanjo generalno direktorico, svet CD ji je dal soglasno podporo, drugemu primernemu kandidatu pa najmanjšo možno večino. »Zakon je glede pristojnosti sveta in ministra jasen, jasno pa je tudi sporočilo obeh svetov,« je zapisal.

image_alt
Jure Novak: Cankarjev dom bo zahteven sopotnik

Novak bo petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove nastopil 15. oktobra 2024. Kot je ob njegovem imenovanju povedala ministrica Vrečko, je svet zavoda podal pozitivno mnenje dvema kandidatoma, sama pa je na podlagi stališč tako razpisne komisije na ministrstvu za kulturo kot strokovnega sveta in sveta zavoda sprejela odločitev, da vodenje CD zaupa Novaku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine