Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Sloveniji na test angleške različice pozitivnih 16 vzorcev

Na vladni novinarski konferenci sta sodelovali Nuška Čakš Jager iz NIJZ in Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.
Vzorce, ki so bili na presejalnem testu za angleški sev pozitivni, so pridobili pri prebivalcih Ljubljane, Beltincev, Trebnjega, Rateč, Hrušice, Nove Gorice, Jesenic, Tržišča, Kranja, Škofje Loke in Metlike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vzorce, ki so bili na presejalnem testu za angleški sev pozitivni, so pridobili pri prebivalcih Ljubljane, Beltincev, Trebnjega, Rateč, Hrušice, Nove Gorice, Jesenic, Tržišča, Kranja, Škofje Loke in Metlike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vojko Urbančič
27. 1. 2021 | 10:55
27. 1. 2021 | 15:03
8:16
Z izjemo nekaterih držav število okužb v večini držav Evropske unije raste, med njimi je tudi Slovenija. Mikrobiologi so doslej v naši državi odkrili tudi 16 primerov vzorcev, ki so bili pozitivni na test angleške različice novega koronavirusa. Razpršeni so po državi, a po ocenah epidemiologov angleška različica pri nas še ni zelo razširjena.

Predvidoma od 18. ure dalje bo na Brdu pri Kranju zasedala vlada. Seja bo namenjena rednemu pretresanju epidemioloških razmer in morebitnih sprememb ukrepov.

Najtežje pričakovani ukrepi, ki zadevajo največ ljudi, se nanašajo na šolstvo, na odpiranje oziroma zapiranje vrtcev in šolskih ustanov v regijah. Rdečih, v katerih je sproščanje ukrepov možno, je le še sedem.

image_alt
Nove različice koronavirusa v več desetih državah




Njihove izjave si lahko ogledate v videu:



Včeraj smo v Sloveniji ponovno evidentirali visoko število novih okužb z novim koronavirusom. Okuženih je še 1850 ljudi, je navedeno na spletni strani sledilnika za covid-19. Izvedli so 5418 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1430 novih okužb, in 10.528 hitrih antigenskih testov, ki so pokazali, da je na novo okuženih 420 oseb. Po vladnih podatkih je umrlo še 19 bolnikov s covidom-19.

Voditeljica novinarske konference Maja Bratuša je navedla, da se situacija epidemiološko slabša v vseh slovenskih regijah z izjemo Koroške, ki bi lahko bila celo oranžna. Bolnišnično oskrbo po najnovejših podatkih potrebuje 1144 pacientov, na intenzivni negi 172. Na novo so v bolnišnicah sprejeli 86 bolnikov, odpustili pa 80 oseb.
 

Okužbe po svetu in Evropi znova naraščajo


Nuška Čakš Jager. FOTO: posnetek Zaslona/STA
Nuška Čakš Jager. FOTO: posnetek Zaslona/STA
Nuška Čakš Jager iz NIJZ je predstavila aktualne mednarodne epidemiološke podatke, ki odražajo, da kumulativno število obolelih v svetu narašča. Znova narašča tudi v Evropi in ZDA, podobno v Afriki, zlasti na račun Južne Afrike. Doslej so po svetu potrdili že več kot 94 milijonov okužb, več kot dva milijona obolelih je umrlo.

V Evropski uniji se trenutno s povečanjem števila okužb soočajo v večini držav, negativne trende zaznavajo le v Luksemburgu, na Cipru, Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sicer o tretjem valu še ne govori.

V Sloveniji pozitivni delež med PCR-testi vztraja med 20 in 27 odstotki, pri hitrih je ta delež okoli štiri odstotke ali nekaj manj. Po viru okužbe še vedno vodi delovno mesto, v zadnjem tednu se je na delovnem mestu okužilo 18,2 odstotka bolnikov. Na zasebnih druženjih se jih je najverjetneje okužilo 7,82 odstotka, v domovih za starejše in socialno-varstvenih zavodih 2,47 odstotka, v bolnišnicah 1,79 odstotka in v trgovinah 1,42 odstotka. Še zmeraj pa velik del okuženih v pogovoru z epidemiologom ne zna povedati, kje so se najverjetneje okužili. Takšnih je kar 33,13 odstotka.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 17.824 aktivnih primerov okužbe. Povprečje potrjenih okužb v zadnjih 14 dneh znaša 841, v zadnjih sedmih dneh pa 1245. Število obolelih je v sedanjem času k sreči nizko v DSO, je dodala Čakš Jagrova, a se dviguje delež med preostalimi prebivalci. Sedemdnevno povprečje novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih za državo znaša 59,3, pred 14 dnevi je znašalo 79,4.

Glede angleške različice novega koronavirusa je ponovila, da je v Veliki Britaniji že dominanten, a ni dokazov, da povzroča hujša bolezenska stanja. Povzroča pa večjo obremenitev zdravstvenega sistema. V 23 državah EU brez Velike Britanije so potrdili že okoli 1300 pojavov te različice.

Južnoafriško različico so doslej identificirali v desetih državah EU. Tudi pri tej še ni potrjeno, da bi povzročala hujšo obliko bolezni. Brazilska različica se je potrjeno razširila le še na Japonsko in v Južno Korejo.

Čakš Jagrova je poudarila, da ostajajo zaščitni ukrepi proti novim različicam enaki kot tisti, ki ščitijo proti izvornemu virusu. Ponovila je tudi opozorilo, naj tisti, ki čutijo simptome, ne hodijo na hitre teste, in to, da NIJZ podpira odprtje šol prve triade. Odprtje šol je tudi po prepričanjih svetovne zdravstvene organizacije WHO prioriteta.
 

Kaže, da se angleška različica v Sloveniji še ni zelo razširila


Tjaša Žohar Čretnik. FOTO arhiv NLZOH
Tjaša Žohar Čretnik. FOTO arhiv NLZOH
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je predstavila dosedanje evidentiranje prisotnosti angleške različice v Sloveniji s pomočjo testov podjetja MultiplexDX, ki so bili donacija slovaške vlade.

V različnih slovenskih mikrobioloških laboratorijih so po njenih besedah na vsakem desetem pozitivnem vzorcu PCR-testa, sprejetem od 11. januarja dalje, izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili genetski spremembi, ki sta prisotni pri visokem deležu predstavnikov angleške različice. Do ponedeljka so skupno testirali 877 vzorcev in pozitivni rezultat dobili pri 16 vzorcih. To je 1,8 odstotka pozitivnih primerov in za zdaj kaže, da se angleška različica v Sloveniji še ni zelo razširila.

Vzorce so testirali v mikrobioloških laboratorijih v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju in Kopru. Prvi pozitivni vzorec je bil sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, odvzeli pa so ga v Murski Soboti. Naslednja dva pozitivna vzorca so sprejeli 16. januarja. 12 vzorcev je bilo odkritih v laboratorijih v Ljubljani, dva v Novem mestu, po enega pa so odkrili v Mariboru in Kranju.

Te pozitivne vzorce bodo raziskovali naprej, in sicer bodo analizirali celoten genom, da bi potrdili prisotnost vseh genetskih sprememb, značilnih za angleško različico virusa. Presejalni test, ki so ga uporabili doslej, je sicer potrdil dve genetski spremembi od devetih v genu, na trgu pa obstajajo tudi drugi. Po navedbah Žohar Čretnikove, denimo, Britanci uporabljajo test, ki ugotavlja le eno od obeh, ki ju kaže test, razvit na Slovaškem. Britanci so ga uveljavili kot primerno orodje za ugotavljanje, kako se ta različica virusa širi.

Slovaški test ima po podatkih Žohar Čretnikove 95,7-odstotno občutljivost. Ker v Sloveniji delajo z njim le malo časa, bodo rezultate potrjevali še z nadaljnjim sekvenciranjem.

Kot je dodala Žohar Čretnikova, epidemiološko ozadje teh pozitivnih primerov ni znano, tako tudi ni jasno, ali so med seboj povezani. Odkrili so jih sicer pri prebivalcih Ljubljane, Beltincev, Trebnjega, Rateč, Hrušice, Nove Gorice, Jesenic, Tržišča, Trebnjega, Kranja, Škofje Loke in Metlike.

Za zdaj bodo ostali pri testih, kakršne so prejeli iz Slovaške, preučujejo pa tudi trg drugih. Žohar Čretnikova je napovedala, da bomo še vsaj mesec dni pri desetih odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleške različice virusa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine