Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Adient zapira tovarno v Slovenj Gradcu

Delo bo izgubilo vseh 430 zaposlenih. Vzrok so bile slabe razmere v avtomobilski industriji.
Podrobnosti o včerajšnji novici o zaprtju tovarne bodo znane ob 14. uri, ko je pred Adientom sklicana novinarska konferenca sindikata v podjetju. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Podrobnosti o včerajšnji novici o zaprtju tovarne bodo znane ob 14. uri, ko je pred Adientom sklicana novinarska konferenca sindikata v podjetju. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
17. 3. 2021 | 20:20
18. 3. 2021 | 09:43
2:12
Slovenjgraško podjetje Adient, ki je v lasti ameriške multinacionalke, so včeraj obiskali predstavniki vodstva iz Nemčije. Zaposlenim so sporočili, da bodo morali zaradi slabih razmer v avtomobilski industriji, ki jo je epidemije novega koronavirusa samo še poslabšala, zapreti tovarno. 

Brez dela bo ostalo vseh 430 zaposlenih. Informacijo je potrdil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Jaka Šilak. Dejal je, da je odločitev o zaprtju tovarne veliko presenečenje, saj so pričakovali, da so se razmere v tovarni, ki izdeluje sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, umirile po tem, ko so lani odpustili 119 presežnih delavcev in iskali nov proizvodni program. »Napovedali so, da imajo za zaposlene na slovenjgraški lokaciji zagotovljeno delo do leta 2025,« je rekel Šilak. 

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije napovedujejo, da bo zaprtje tovarne velik šok za Mislinjsko dolino in širše. 

Uradnih informacij iz podjetja še ni. Zaposlenim so na sestanku pojasnili, da so si prizadevali pridobiti nove posle za lokacijo v Slovenj Gradcu, a tega menda niso mogli doseči na trajnosten način po konkurenčnih cenah. 

Delavci so danes zjutraj prišli na delo tako kot običajno. Ob 14. uri bodo predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije stopili pred medije in pojasnili podrobnosti. 

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je izjavil, da bo zaprtje tovarne velik udarec za občino, od koder prihaja največ zaposlenih v Adientu. Jutri se bo srečal z direktorjem slovenjgraškega Adienta Tomažem Primožičem in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije. Primožič na vprašanja novinarjev za zdaj ne odgovarja. To naj bi storili odgovorni na sedežu multinacionalke v Nemčiji.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine