Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

156 zmag, drugod še dva tedna tekme

V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog.
Udeležba je bila nekoliko višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. FOTO: Tadej Regent
Udeležba je bila nekoliko višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. FOTO: Tadej Regent
19. 11. 2018 | 06:37
19. 11. 2018 | 07:31
4:46
Medtem ko na parlamentarnih volitvah vsake štiri leta zablesti kak »nov obraz«, volivci na občinski ravni prisegajo na tiste, ki jih že poznajo. Tako gre sklepati po izidih sedmih lokalnih volitvah v samostojni Sloveniji.



Udeležba je bila nekoliko presenetljivo višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. Na volišča je prišla skoraj polovica volilnih upravičencev (po podatkih, obdelanih do 01:00 ure dne 19.11.2018, je volilo 49,97 odstotka volilnih upravičencev).

V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog. V večini občin so očitno zadovoljni z delom sedanjih županov, saj so glede na delne neuradne izide ponoven mandat zaupali kar 134, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu.

Pet od enajstih mestnih občin bodo zagotovo še naslednja štiri leta vodili dosedanji župani. V Ljubljani je prepričljivo slavil Zoran Janković, saj je še izboljšal rezultat izpred štirih let. Anže Logar iz SDS je z dobrimi 28 odstotki dosegel najboljši rezultat kakega Jankovićevega tekmeca doslej. »To je to, kar lahko desnica dobi v Ljubljani. Ljubljana je levičarsko mesto, je mesto heroj, mesto odprtosti, solidarnosti, tovarištva. Pri nas ne bo nikoli žice – ne v glavah in ne okrog. Pričakovan rezultat tudi kaže, da je razmerje med levo in desno opcijo 70 proti 30,« je novi stari župan prestolnice komentiral med slavjem v svojem volilnem štabu, se zahvalil volivcem, da podpirajo razvoj, in napovedal še petsto novih projektov. Devetdeset odstotkov vseh Ljubljančanov, ki so prišli na volišča, je dalo glas dvema kandidatoma.

Jankovićeva zmaga ni presenetljiva. FOTO: Jure Eržen
Jankovićeva zmaga ni presenetljiva. FOTO: Jure Eržen


Da naj nadaljujejo kot doslej, so volivci sporočili tudi Bojanu Šrotu v Celju, Aleksandru Jevšku v Murski Soboti, Gregorju Macedoniju v Novem mestu, Bojanu Kontiču v Velenju. Po glasovih, preštetih do 23. ure, kaže, da bo Boris Popovič prvič od leta 2002 moral v drugi krog, njegov izzivalec 2. decembra pa bo Aleš Beržan, in ne Gašpar Gašpar Mišič, ki je v javnosti veljal za najresnejšega tekmeca. Drugi krog bo tudi v Mariboru, v njem pa se bosta pomerila podjetnik Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler, ki ga je pred štirimi leti ugnal Andrej Fištravec. Tokrat je Fištravcu uspelo prepričati le dobrih 8 odstotkov volivcev, Kangler pa je dobil še enkrat več glasov kot leta 2014. Tudi na Ptuju gre v drugi krog bivši župan Štefan Čelan, pomeril se bo z Nuško Gajšek. Novega župana bo zagotovo dobil Kranj, v drugem krogu se bosta pomerila nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec in magister menedžmenta Zoran Stevanović.

​Nekaj »starih obrazov« se vrača tudi v nemestne občine – tako bo Desternik ponovno vodil nekdanji poslanec Franc Pukšič, v drugi krog v Tržiču pa se je ob dosedanjem županu Borutu Sajovicu uvrstil nekdanji župan in poslanec Pavle Rupar.
Tudi na tokratnih volitvah se nadaljuje oziroma se je še razširil trend prevlade nestrankarskih kandidatov. Med strankami pa, po dosedanjih rezultatih, še vedno najbolje kaže SLS, ki se ji sicer že na dveh volitvah zapored ni uspelo uvrstiti v državni zbor. Prvak SDS Janez Janša, ki je spremljal izide z Anžetom Logarjem, je opozoril še na en vidiki: »Samo za SDS je po Sloveniji glasovalo več ljudi, kot jih je za celotno vladno koalicijo skupaj.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine