Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Živalim podelitev posebnega statusa v pravnem redu?

Sprejeli so dopolnilo poslancev LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levice, po katerem so živali čuteča živa bitja.
Živali so živa, pa tudi čuteča bitja? FOTO: Mladen Antonov/AFP
Živali so živa, pa tudi čuteča bitja? FOTO: Mladen Antonov/AFP
STA
7. 2. 2020 | 08:10
7. 2. 2020 | 08:11
2:26
Odbor DZ za pravosodje je včeraj pripravil dopolnjeni predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki ga je v zakonodajni postopek vložila vlada. Predlog je podprlo sedem poslancev, proti pa je bil eden.

Predlog prinaša novost, po kateri so živali opredeljene kot živa bitja in ne več kot stvari. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot čuteča živa bitja, a v vladi za to ni bilo posluha. Pač pa so opredelitev živali kot čutečih živih bitij v dopolnilo zapisali poslanci LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levice. Če bo to dopolnilo sprejeto, se bodo v prihodnje spremenili tudi nekateri drugi zakoni, denimo zakona o izvršbi in zavarovanju in o dedovanju, je še pred glasovanjem o dopolnilu napovedala ministrica za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič.



Predlagatelji dopolnila se zavzemajo, da se živalim podeli poseben status in pravni položaj v pravnem redu, tako da se jasno opredeli, da živali niso stvari, ampak čuteča živa bitja, zmožna čustvovanja in trpljenja, je v imenu predlagateljev dopolnila dejala Meira Hot iz SD.

V SDS po besedah Dejana Kaloha ne bodo nasprotovali dopolnilu, ker je družba v zadnjih letih že ozavestila, da so živali čuteča bitja. Bolje pa bi bilo, da bi to opredelili v zakonu o zaščiti živali, ne pa v obravnavanem zakoniku, je menil.

Poslanec SMC Dušan Verbič pa je v razpravi posvaril pred nekaterimi možnimi tveganji, ki izhajajo iz predloga. Vendar so predstavniki ministrstva zagotovili, da so predlagane rešitve v dobrobit državljanov in upnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine