Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Za izostanek od pouka ne bo kazni

Večina dijakov bo lahko v podpis staršem nesla obrazce, s katerimi bodo v petek opravičeni pouka.
Mladi so večkrat označeni za neaktivne, v petek pa bo šlo za prihodnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mladi so večkrat označeni za neaktivne, v petek pa bo šlo za prihodnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
12. 3. 2019 | 20:00
12. 3. 2019 | 21:49
3:50
Ljubljana - Ravnatelji srednjih šol in gimnazij se strinjajo, da je namen protesta mladih plemenit, vendar šole ne morejo prevzemati odgovornosti za morebitne težave, sploh ker protestov ne organizira dijaška skupnost, temveč Mladi za podnebno pravičnost. Zato se bodo morali z izostankom dijakov od pouka strinjati starši.

Na ministrstvu za šolstvo pravijo, da so okoljski problemi nedvomno eno od najbolj perečih vprašanj, zato podpirajo vse dejavnosti in aktivnosti, ki so usmerjene k varovanju okolja ter ohranjanju narave. Zato podpirajo namen in voljo mladih, da opozorijo vse generacije na nujnost ukrepanja za zaščito narave. »Tudi v duhu spodbujanja in krepitve pomena aktivnega državljanstva pozdravljamo aktivnosti mladih na področju varovanja okolja,« dodajajo na MIZŠ.


Šole se usklajujejo


Navodil ali pobud šolam za petek pa niso pripravili. »Šola je odgovorna za izvedbo in organizacijo izobraževalnega programa ter opravičevanje izostankov učencev in dijakov. Verjamemo, da bodo šole, v okviru upravičenosti razlogov za oprostitev navzočnosti učenca in dijaka pri pouku, znale na pravi način umestiti tudi to odsotnost,« pravijo na MIZŠ.



Ravnatelji ljubljanskih gimnazij so se tako posvetovali in dogovorili, da bo pouk potekal po urniku, če bo kateri od dijakov želel oditi na protest, ki se bo začel ob 11.55, pa bo moral imeti podpis staršev na obrazcu, ki so ga pripravili prav za protest. Alenka Krapež, ravnateljica Gimnazije Vič, je pojasnila, da so imeli pred leti slabo izkušnjo s protesti, saj so enega dijaka pretepli, na ministrstvu pa so bili mnenja, da je za to odgovorna šola. Zdaj take odgovornosti ne morejo prevzeti.


Kaj izboljšati v šoli


Prepričana pa je, da kdor je proti ideji za protest, ni čisto pri pravi, zato bodo izostanke opravičili. Ob tem bodo imeli v šoli predstavitev filma o ravnanju z odpadki, ki so ga posneli dijaki. O tem se bodo tudi pogovorili.

Dijaki Gimnazije Celje Center so se odločili, da aktivno podprejo globalno stavko mladih proti podnebnim spremembam. Del se jih bo pridružilo protestu v Ljubljani, del pa v sodelovanju z občino pripravilo akcijo v Celju. Starši bodo morali podpisati soglasje za tiste, ki bodo šli v Ljubljano.

V Ljubljani bo večina dijakov potrebovala podpis staršev. FOTO: Blažž Samec/Delo
V Ljubljani bo večina dijakov potrebovala podpis staršev. FOTO: Blažž Samec/Delo


Ravnatelj Gregor Deleja je zagotovil, da bodo izostanke opravičili. Dijaki so sestavili celo manifest, s katerim podpirajo zahteve Mladih za podnebno pravičnost. Zaveze dijakov, da bodo še bolj skrbno ločevali odpadke, zbirali star papir, uporabljali GCC-stekleničke, se borili proti nerazgradljivi embalaži, organizirali čistilne akcije in bolj vestno skrbeli za okolico šole, pa bodo v šoli spremljali, pravi Deleja.


Tudi brez podpisov staršev


V Novem mestu bodo šli profesorji s podporo dijakom še dlje. Dijakinja Ekonomske šole Lejla Majkić, vodja Mladih za podnebno pravičnost v Novem mestu, je povedala, da imajo dijaki veliko podporo. Vsi, ki sodelujejo pri pripravi protesta in deljenju letakov imajo že vnaprej opravičene izostanke. Po šolah bodo pripravili tudi sezname dijakov, ki se bodo udeležili protesta in niti ti ne bodo potrebovali opravičila staršev. Na protestu bodo namreč tudi profesorji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine