Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Z organi na napačni strani je živela 99 let

V Oregonu so študentje medicine okrili nenavaden primer. Rose Marie Bentley za svojo posebnost ni vedela.
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
10. 4. 2019 | 08:15
10. 4. 2019 | 09:22
2:31
Nesimetrijo organov zdravniki poznajo že vse od leta 1788, toda kljub temu so bili študentje medicine v Oregonu presenečeni, ko so preučevali truplo Rose Marie Bentley.



The Guardian, BBC in AP so predstavili zgodbo gospe Bentley, ki je bila zagrizena plavalka, imela je pet otrok, z možem je skrbela za trgovino, a imela je tudi napačno obrnjene organe v telesu, razen srca. Pri tem ni bila toliko posebna njena drugačna razporeditev organov kot to, da je živela kar 99 let.



Ljudje z drugačno razporeditvijo organov imajo namreč večkrat bolezni in nepravilnosti, ki vodijo v zgodnejšo smrt, ena od posledic je lahko tudi neplodnost.

Truplo gospe Bentley, ki je umrla oktobra 2017, je preučeval razred profesorja anatomije Camerona Walkerja. Sprva so hoteli pregledati samo srce, a so kmalu videli, da žile iz srca vodijo v drugo smer kot običajno. Odprli so še trebušno votlino in videli, da so vsi organi na napačni strani.

Cameron Walker in Mark Hankin sta vodila preiskavo. FOTO: Kristyna Wentz-graff / OHSU
Cameron Walker in Mark Hankin sta vodila preiskavo. FOTO: Kristyna Wentz-graff / OHSU


»Naše odkritje je bilo mešanica radovednosti, fascinacije in občutka, da lahko odkrijemo še kaj več. Ugotovili smo, da smo naleteli na resnični medicinski čudež,« so pri AP zapisali izjavo Camerona Walkerja.

Ljudje z drugačno postavitvijo organov lahko živijo povsem normalno življenje, toda zdravniki v Oregonu trdijo, da ne poznajo primera, da bi nekdo živel tako dolgo. Poročila o tem, kako pogost je takšen pojav, so različna – nekateri trdijo, da se takšen primer zgodi na vsakih 10.000 rojstev, drugi pa, da se zgodi na vsakih 22.000 rojstev.

V družini Rose Marie Bentley pravijo, da za njeno posebnost niso vedeli ne oni ne ona sama. Bentleyjeva je sicer pred smrtjo privolila, da njeno truplo predajo akademskemu zdravniškemu centru v Oregonu (OHSU).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine