Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Vrnil se je čas jedrske energije, tudi za referendum

V več državah zaradi težav Nemčije razmišljajo o jedrski renesansi, druge še vztrajajo na poti, ki očitno ne pelje do cilja.
Slovenija je odvisna od uvoza energije, zato druga jedrska elektrarna ne bi bila preveč ob opustitvi premoga. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenija je odvisna od uvoza energije, zato druga jedrska elektrarna ne bi bila preveč ob opustitvi premoga. FOTO: Leon Vidic/Delo
23. 8. 2022 | 05:00
6:27

V nadaljevanju preberite:

Nizozemska se je morebitnega jedrskega programa lotila studiozno, ne politično kot večina drugih držav. Naročila je študijo, kakšen reaktor bi imela in kaj lahko stori vlada, da tak projekt steče brez posebnih zamud in prekoračitve stroškov, kar je bilo v zadnjih letih značilno za jedrske elektrarne četrte generacije zahodnih družb. Tudi zato v projektih že prevladujejo kitajski, ruski in korejski reaktorji. Po dolgih letih je na tem področju energetike zelo živahno.

Več držav je začelo upoštevati študije in tehnične analize, ki kažejo, da elektroenergetski sistem z zgolj obnovljivimi viri (sonce, veter, biomasa, hidroenergija) tehnično ne more delovati. Sistem pri nestabilnih obnovljivih virih, kot so sončne in vetrne elektrarne, potrebuje še stabilne vire, ki zagotavljajo manjkajočo energijo, ko sonce ne sije in ko ni vetra.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine