Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Stranka SDS prevzema kmetijsko-gozdarsko zbornico

Novi predsednik zbornice Jože Podgoršek pravi, da je treba graditi prehransko varnost na družinski kmetiji.
Jože Podgoršek (v ospredju) in Miloš Pohole FOTO: Črt Piksi
Jože Podgoršek (v ospredju) in Miloš Pohole FOTO: Črt Piksi
25. 10. 2024 | 12:28
25. 10. 2024 | 19:09
6:21

Novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je postal Jože Podgoršek, predsednik društva Forum za kmetijstvo in podeželje pri stranki SDS.

Za potrditev je moral pridobiti 29 od 57 glasov članov sveta zbornice (navzočih je bilo 56 svetnikov), dobil jih je 36. Njegov protikandidat Žiga Kršinar iz liste društva Slovenska kmečka zveza, ki spada pod okrilje stranke SLS, je dobil 17 glasov. Trije svetniki so oddali prazne, torej neveljavne glasovnice.

Podgoršek bo vodenje največje kmetijske nevladne organizacije z več kot 110.000 člani prevzel 2. novembra, dan po tem, ko poteče štiriletni mandat dosedanjemu predsedniku Romanu Žvegliču. Ta se je potegoval za drugi mandat, a ker je njegova lista na volitvah v 57-članski svet zbornice, ki je njen najvišji organ, dobila le tri sedeže, je od kandidature odstopil.

Na izjavi za medije po izvolitvi novega predsednika je Žveglič dejal, da pričakuje politične pritiske na zbornico, in izrazil zaskrbljenost, da bo ta postala »polje za boj med največjo vladno in največjo opozicijsko stranko«.

Podgoršek: na zbornici ni mesta za politiko

SDS je dobila apetite po prevzemu zbornice po tem, ko je začutila oslabitev in razkol znotraj stranke SLS, iz katere so prišli vsi dosedanji predsedniki zbornice, tudi Žveglič. Nekdanji minister za kmetijstvo in prehranski varuh, zdaj pa vodja šolskega posestva v Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto Jože Podgoršek, ki je avgusta lani postal predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS (Forum), je postal favorit za predsednika zbornice po tem, ko je Forum zmagal na volitvah v svet zbornice na začetku oktobra.

Po izvolitvi je napovedal, da se bodo borili za slovenskega kmeta in gozdarja. »Slovenski kmet si zasluži mesto v slovenskem prostoru, ki mu pripada.« Vrednost slovenskega kmeta se je po njegovih besedah najbolj pokazala med epidemijo covida-19 in vojno v Ukrajini, ko smo se začeli spraševati, ali doma pridelamo dovolj za prehransko varnost.

»Prav je, da gradimo slovensko prehransko varnost na družinski kmetiji,« je dodal. Kot eno prvih nalog je navedel pripravo strategije razvoja slovenskega kmetijstva. Poleg tega bodo predlagali odpravo administrativnih ovir, spodbude za mlade kmete pri prevzemanju kmetij, pomoč kmetom na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje, spodbujali aktivno vlogo lastnikov gozdov. O velikih zvereh in divjadi je dejal, da je prav ohranjati biodiverziteto, vendar je treba upoštevati tudi nosilnost slovenskega prostora.

Tožilstvo Podgorška preganja zaradi spornih dogovorov s kmetijsko družbo KŽK, ki mu je med ministrovanjem plačala račun za dopustovanje v Bohinju. Na vprašanje, ali bo v primeru pravnomočne obsodbe odstopil, je dejal: »Skupaj s partnerji se pogovarjamo predvsem o tem, kako pomagati slovenskemu kmetu, ne z drugimi zadevami«.

Na vprašanje, ali je član stranke SDS, pa je odgovoril, da je zadosten odgovor to, da je predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje. Vprašali smo ga tudi, kako bo zagotovil politično neodvisno delovanja zbornice, na kar je odvrnil, da so imeli vsi dosedanji predsedniki člansko izkaznico iste stranke.

»Tisti, ki smo šli na volitve, se zavedamo, da je zbornica nevladna organizacija. Tu ni mesta za politiko in vmešavanje katerekoli politične strani v delovanje. Ne nazadnje imamo tudi partnerje, ki ne bodo dopustili nobenega političnega vmešavanja tako pri kadrih kot pri vsebini.«

Mlade kmete premamil s funkcijami

Stranka SLS oziroma njeno Društvo Slovenska kmečka zveza je šele v zadnjih dneh pred volitvami v boj proti Podgoršku poslala protikandidata, mladega ekološkega hribovskega kmeta Žigo Kršinarja, ki je bil član sveta zbornice zadnja štiri leta. Podprlo ga je tudi Žvegličevo društvo.

V obeh društvih so si prizadevali, da bi Kršinar dobil glasove devetih svetnikov iz Društva slovenski kmet, v katerem prav tako prevladujejo mladi kmetje, a so ti na tajnem glasovanju podprli Podgorška. Neuradno smo izvedeli, da jim je ta v zameno za podporo obljubil visoke funkcije v zborničnih organih. Kršinar je potrdil, da se je za kandidaturo odločil »pet pred dvanajsto«.

Z njo je želel opozoriti na to, da bi moralo biti vodstvo KGZS v rokah kmetov. »Kandidiral sem kot predstavnik kmetov. Sam sem hribovski kmet, zaposlen na kmetiji, živim od dela svojih rok, svetniki pa so se odločili, kot so se odločili,« je komentiral končni rezultat in dodal, da ni razočaran.

Za podpredsednika zbornice sta bila izglasovana Barbara Lombar Virant, predsednica društva Slovenski kmet, in Izidor Jelenc iz Foruma za kmetijstvo in podeželje, sicer član podmladka mariborske izpostave SDS. Svetniki so danes izvolili še člane upravnega odbora zbornice in člane nadzornega sveta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine