Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Pristojni državljane prosijo, naj se ne odpravljajo na nenujne poti

Zaradi izrednih razmer se bo sestal svet za nacionalno varnost, napovedana je seja vlade.
Poplave v Šmarci pri Kamniku na včerajšnji 4. avgust. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poplave v Šmarci pri Kamniku na včerajšnji 4. avgust. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
5. 8. 2023 | 06:40
5. 8. 2023 | 11:34
3:39

Tudi danes bo obilno deževje po državi povzročalo nevšečnosti. Še vedno bodo možni dolgotrajni krajevni nalivi, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Večji del dneva še lahko pričakujemo razlivanja rek. Zaradi izrednih razmer se bo sestal svet za nacionalno varnost, napovedana je seja vlade. Uprava RS za zaščito in reševanje je za danes ob 12. uri odpovedala testiranje siren, da bi s tem preprečila zmedo med prebivalci. 

Ob 11. uri se bo sestal svet za nacionalno varnost, zatem še vlada. Ta bo po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba sprejela predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, kar so sprva načrtovali po parlamentarnih počitnicah. Premier pričakuje, da se bodo poslanci kljub počitnicam sestali v prihodnjem tednu in novelo sprejeli.

Črpanje vode iz ene od hiš v Kamniku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Črpanje vode iz ene od hiš v Kamniku. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pristojni državljane prosijo, naj se ne odpravljajo na nenujne poti. Vlada bo po Golobovih besedah preučila možnost, da bi bile to nedeljo trgovine izjemoma odprte, da se ljudem ne bi bilo treba odpravljati po nujnih nakupih že danes.

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejal obrambni minister Marjan Šarec, bo Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč, razmere po državi pa si bo v prihodnjih dneh ogledal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Zaradi obilnega deževja so v petek poplavljali vodotoki, dvigovala se je podtalnica, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Posredovali so gasilci, vojaki ter druge enote in službe, ki so reševali ljudi, živali in premoženje. Na več lokacijah so posredovali tudi helikopterji policije in Slovenske vojske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine