Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Plačevali bomo kazen zaradi premalo obnovljivih virov

Slovenija bi po dogovoru morala do leta 2020 doseči 25-odstotni delež obnovljivih virov v končni rabi, manjka 1,5 odstotka.
Sončne elektrarne so rešitev za povečanje deleža obnovljivih virov v stavbah. FOTO: Tadej Regent
Sončne elektrarne so rešitev za povečanje deleža obnovljivih virov v stavbah. FOTO: Tadej Regent
18. 9. 2021 | 06:00
5:42

V nadaljevanju preberite:


Že dolgo je znano, da bi Evropska unija morala do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšati emisije, za prav toliko povečati delež obnovljivih virov in še povečati učinkovitost rabe energije. Slovenski prispevek so preračunali na 25-odstotni delež obnovljivih virov. Manjka nam poldrugi odstotek, kar pomeni približno deset milijonov evrov na leto za statistični prenos obnovljive energije. Ta denar bi lahko koristneje uporabili.

»Energetika je ključna za nacionalno varnost in gospodarsko rast. Napačne odločitve imajo lahko nepopravljive posledice za standard življenja,« je na konferenci Borzena dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo (MZI) Blaž Košorok in dodal, da mora biti prihodnja energetika trajnostna, zanesljiva in stroškovno učinkovita. Omenil je, da bo Termoelektrarna Šoštanj mogoče že pred letom 2030 nehala uporabljati premog, bo pa ostala energetska lokacija s katerim drugim virom.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine