Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Letošnji julij podrl temperaturne rekorde. In to ni dobra novica

Pred tem je za najbolj vročega veljal julij 2016.
Zaradi naraščajočih temperatur in taljenja morskega ledu bodo polarni medvedi morda že čez nekaj let živeli le še v živalskih vrtovih. FOTO: John Macdougall Afp
Zaradi naraščajočih temperatur in taljenja morskega ledu bodo polarni medvedi morda že čez nekaj let živeli le še v živalskih vrtovih. FOTO: John Macdougall Afp
S. S.
16. 8. 2019 | 08:44
16. 8. 2019 | 08:44
2:11
Letošnje julijske temperature so bile najvišje zabeležene v zgodovini merjenja, potrjuje ameriška uprava za oceane in ozračje (NOAA). Satelitski podatki pa kažejo zaskrbljujoče majhen obseg polarnega morskega ledu. Po podatkih NOAA so bile povprečne globalne temperature julija letos za 0,95 stopinje Celzija višje od povprečja 20. stoletja, ki znaša 15,8 stopinje Celzija. Tako je to rekordno topel julij od začetka meritev v letu 1880. Pred tem je za najbolj vročega veljal julij 2016.

Podatki potrjujejo ugotovitve evropskega urada za podnebne spremembe Copernicus, objavljene 5. avgusta. Evropa se je julija kuhala v več vročinskih valovih, podobno tudi Severna Amerika in deli Azije. Pri NOAA izpostavljajo, da je na rekordne temperature julija 2016 vplival naravni pojav El Nino, ki pa ga letos julija ni bilo.
»Devet od desetih najtoplejših julijev smo zabeležili od leta 2005,« poudarjajo pri NOAA, katere ugotovitve temeljijo na podatkih z vremenskih postaj in meritev z morskih vremenskih boj.

Kar v nekaj evropskih državah so bili julija zrušeni temperaturni rekordi, podobno tudi v Afriki, so pa nekatere države beležile nižje temperature od povprečja, denimo v delih Skandinavije in na vzhodu Rusije.

Zelo slabi so tudi podatki o obsegu poletnega morskega ledu. Obseg arktičnega morskega ledu je bil julija 1,9 milijona kvadratnih kilometrov, kar je 19,8 odstotka pod povprečjem. Na Antarktiki pa se je morski led raztezal na 675.000 kvadratnih kilometrih, to je 4,3 odstotka pod povprečjem v letih 1981-2010.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine