Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Divje rastline in živali prekomerno izkoriščamo

Prekomerna uporaba je ena glavnih groženj prostoživečim vrstam. Problematični sta tako nezakonita kot zakonita trgovina s temi vrstami.
Dvanajst odstotkov vrst prostoživečih (negojenih) dreves ogroža netrajnostno gozdarstvo. FOTO: Carl De Souza/Afp
Dvanajst odstotkov vrst prostoživečih (negojenih) dreves ogroža netrajnostno gozdarstvo. FOTO: Carl De Souza/Afp
12. 7. 2022 | 06:00
7:34

V nadaljevanju preberite: 

Milijarde ljudi v razvitih državah in državah v razvoju vsak dan »uporabljajo« prostoživeče (divje) živali in rastline za hrano, energijo, materiale, zdravila, rekreacijo, navdih. Stopnjevanje krize biodiverzitete, zaradi katere izumrtje grozi milijonu znanih rastlinskih in živalskih vrst, ogroža prispevek teh vrst človeštvu. Velika težava je tudi prekomerno izkoriščanje divjih živali in rastlin. Ravnanje z njimi mora postati bolj trajnostno.

»Z okoli 50.000 divjimi vrstami, ki so v uporabi na različne načine, vključno z več kot 10.000 vrstami, ki se nabirajo neposredno za človeško prehrano, so podeželski prebivalci v državah v razvoju najbolj ogroženi zaradi netrajnostne rabe divjih vrst, pri čemer jih pomanjkanje komplementarnih alternativ pogosto sili v izkoriščanje divjih vrst, ki so že ranljive,« je povedal dr. Jean-Marc Fromentin, eden od treh predsednikov, ki so bdeli nad pripravo Poročila o oceni trajnostne uporabe prostoživečih vrst. Pripravila ga je Medvladna znanstveno-politična platforma o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES), ki jo je ustanovil Program Združenih narodov za okolje (UNEP).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine