Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Bolj trajnostno, a tudi konkurenčno evropsko kmetijstvo

Po ogledu dobrih slovenskih kmetijskih praks bo sledila razprava o okrepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji.
FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik
6. 9. 2021 | 22:00
8. 9. 2021 | 12:39
6:33
V okviru slovenskega predsedovanja svetu EU so v Sloveniji na dvodnevnem neformalnem srečanju ministri in ministrice za kmetijstvo sedemindvajseterice. Danes so si ogledali slovenske primere dobre prakse na področju kmetijstva, jutri bodo na Brdu pri Kranju razpravljali, kako okrepiti dialog med urbanimi in ruralnimi območji.

Na današnjem »izletu« po Sloveniji so ministri, med njimi tudi krovni evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski, obiskali vzgojno-izobraževalni zavod Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, kjer izvajajo izobraževalne programe o pomenu prehranske verige s poudarkom na varovanju narave in okolja ter turistični ponudbi. Sledil je ogled Evrosada, vodilnega slovenskega pridelovalca sadja, zlasti jabolk, hrušk, breskev in jagod. Z idejo povezati lokalne ponudnike je podjetje odprlo t. i. Evrosadovo tržnico, ki ponuja izdelke iz lastne pridelave in pridelave lokalnih pridelovalcev.
 

Sobivanje mesta in podeželja


Jutrišnji dan bo posvečen razpravi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji. To je pomembno za obrnitev negativnih trendov, ki vplivajo na ruralna območja, med katerimi so izseljevanje s podeželja v mesta, staranje podeželskega prebivalstva in manjša privlačnost podeželja za življenje in delo zaradi slabše infrastrukture in povezljivosti.

Ministri bodo govorili o vlogi podeželja v družbi in izzivih, s katerimi se podeželje spoprijema v tem procesu. Razpravljali bodo o trendih, ki bodo v prihodnje opredeljevali podeželje, ter izmenjali mnenja o tem, kako posamezne države članice vidijo sobivanje mesta in podeželja ter kako rešujejo glavne izzive sobivanja.

Nekatere evropske ministre oziroma njihove namestnike, ki so bili navzoči na terenskem obisku, med drugimi Juliena Denormandieja, ministra iz Francije, največje kmetijske proizvajalke v EU, smo povprašali, kateri bodo glavni poudarki kmetijske politike njihovih držav v obdobju 2023–2027 ter kako bodo kmetijstvo prilagodili podnebnim spremembam.

Julien Denormandie
Julien Denormandie


Friedrich Wacker
Friedrich Wacker


Marija Vučković
Marija Vučković


Maria do Céu Antunes
Maria do Céu Antunes

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine