Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Zaradi brezdomčeve smrti trije pridržani

Jesenice: na truplu pokojnika so policisti našli znake nasilja. Brezdomec je sprejemal obiske, čeprav jih ne bi smel.
Zabojnik za brezdomce v Bazi na Jesenicah FOTO: Blaž Račič/Delo
Zabojnik za brezdomce v Bazi na Jesenicah FOTO: Blaž Račič/Delo
Blaž Račič
10. 9. 2018 | 14:15
10. 9. 2018 | 16:31
3:22
Jesenice – Gorenjski kriminalisti raziskujejo sumljivo smrt moškega, ki je umrl v 24 urah, preden so policisti začeli obravnavo. Že od nedelje so v 48-urnem policijskem pridržanju trije ljudje, dva moška in ženska, policisti pa še naprej zbirajo obvestila o dogodku in okoliščinah, ki so k temu prispevale.

Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, je sporočil, da so policisti na truplu pokojnika našli znake nasilja. Poleg policistov in kriminalistov sta si kraj dogodka ogledala tudi dežurni preiskovalni sodnik in državna tožilka, v nedeljo pa so osumljence iskali tudi s pomočjo policijskega helikopterja. »Preiskava se danes nadaljuje. Preverjajo se vloge posameznikov pri smrti osebe in druge okoliščine dogodka. Več podatkov bomo lahko sporočili šele po aktivnostih kriminalistov,« je še sporočil Kos.

Zdaj že pokojni moški je živel v bivalnem zabojniku, ki ga je za brezdomce pred leti uredila občina Jesenica na območju, ki ga Jeseničani poznajo kot Baza. Policisti so ugotovili, da so bili brezdomec in osumljenci dobri znanci.

Anita Bregar, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Jesenice, je dejala, da je občina Jesenice lastnica in upraviteljica bivalnega zabojnika, CSD pa z občino sodeluje pri nameščanju brezdomcev, hkrati tudi spremljajo razmere, v katerih živijo. Komisija, ki se odloča o sprejemu (pod določenimi pogoji), je izdala dovoljenje za bivanje le temu brezdomcu. K njemu so na obisk prihajale drugi ljudje, pojavljali so se tudi konflikti in je zato brezdomec prejel opomin, saj ni dovoljeno sprejemanje obiskov drugih ljudi. O vzrokih za smrt Bregarjeva ni govorila, dejala je le, da morajo najprej počakati, da policisti končajo delo in predstavijo svoje ugotovitve o dogodku.

Vsi drugi poskusi, da bi zdaj že pokojnemu moškemu zagotovili neko drugo bivališče, niso bile uspešni in so ga zato namestili v zabojniku, kjer sicer lahko hkrati bivata dva. Bregarjeva je pojasnila, da je prostora še nekaj, a bi že trije ljudje, ki bi hkrati bivali v zabojniku, lahko predstavljali dodatno tveganje za konflikte, ki bi jih bilo še težje obvladovati. 

Občina je zagotavljala vsakodnevni nadzor in spremljala, kaj se dogaja, ti obiski pa so bili tudi nenapovedani. Najbrž so k brezdomcu kljub opozorilu še naprej prihajali obiskovalci in je lahko nastal konflikt, je dejala Bregarjeva in dodala, da so obiskovalci imeli tudi težave z alkoholom. Tudi brezdomec je imel velike tovrstne težave in se je že pripravljal na odhod v komuno, kjer bi se zdravil zaradi zasvojenosti z alkoholom, je povedala sogovornica. Porabili so veliko energije, da so ga sploh pripravili do tega, da se je odločil za odhod v komuno, saj nikogar ne morejo prisiliti, da sprejme tovrstno pomoč, saj gre za prostovoljno odločitev posameznika.

Podobnega primera nasilne smrti med jeseniškimi brezdomci se Bregarjeva ne spominja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine