Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Vpletenosti v smrt jeseniškega brezdomca ne prizna

Gloria Kleindienst naj bi kaznivo dejanje zagrešila z možem Francem Kleindienstom in Alenom Lovićem.
Gloria Kleindienst ni priznala krivde za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je umrl jeseniški brezdomec. FOTO: Špela Ankele
Gloria Kleindienst ni priznala krivde za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je umrl jeseniški brezdomec. FOTO: Špela Ankele
4. 1. 2019 | 20:00
4:11
Kranj – Ko jo je sodnica Andrijana Ahačič danes vprašala, ali prizna očitano ji kaznivo dejanje, je Gloria Kleindienst krivdo zanikala. A tožilstvo je prepričano, da je v začetku lanskega septembra sodelovala pri povzročitvi posebno hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je na Jesenicah umrl 36-letni domačin Matevž Muzga.

V kranjsko sodno palačo so Jeseničanko Glorio Kleindienst pripeljali iz pripora na Igu, na sodišču pa se je, ker ni priznala krivde za smrt Muzge, ki se je nekdaj pisal Potočnik, zadržala le približno pol ure. Kaznivo dejanje je sodeč po obtožnici zagrešila v sostorilstvu z možem Francem Kleindienstom in Alenom Lovićem. Če bi Kleindienstova včeraj priznala, da je storila kaznivo dejanje, bi tožilstvo zanjo predlagalo sedemletno zaporno kazen.


Umrl zaradi številnih udarcev in brc


Nasilna smrt 36-letnega Jeseničana je lanskega septembra pretresla javnost. Moški je namreč umrl zaradi številnih udarcev in brc. Zgodilo se je v enem od bivalnih zabojnikov, ki jih je jeseniška občina skupaj s tamkajšnjim centrom za socialno delo že pred leti postavila za brezdomce. Na območju, med domačini imenovanem Baza, je nesrečnika tisto nedeljsko jutro našel zaposleni, ki je v zavetišču za brezdomce opravljal nadzor. Policisti so v dneh po kaznivem dejanju pojasnili, da niso imeli lahkega dela, kajti na kraju dogodka so našli »le truplo in nobenega od vpletenih«.

Včeraj pa je bilo v sodni dvorani slišati, da naj bi obtoženo Glorio Kleindienst do bivalnega zabojnika, v katerem je umrl Matevž Muzga Potočnik, pripeljali prav jeseniški policisti. O tem, zakaj je bila pri policistih oziroma zakaj so jo ti zapeljali do Baze, je bilo rečeno le to, da naj bi bila tisti dan zaradi težav, ki naj bi jih imela z možem, v Bazi dogovorjena z Lovićem.

Truplo so našli v enem od bivalnih zabojnikov za brezdomce. FOTO: Roman Šipić
Truplo so našli v enem od bivalnih zabojnikov za brezdomce. FOTO: Roman Šipić


Odvetnica Barbara Nastran jena sodišču podala t. i. ugovor pravne narave, poudarila je, da tožilstvo očitkov, ki jih omenja obtožnica, ni konkretiziralo. Dodala je, da obtožnica ne omenja ugotovitve izvedenca sodne medicine. Ta je po njenih besedah pojasnil, kako so nastale posledice, ki so vodile do smrti, in kdo je edini, ki bi lahko povzročil takšne poškodbe.

Ob tem je zagovornica še poudarila, da bi že iz načina prihoda do zavetišča za brezdomce, torej ker so obtoženo tja pripeljali policisti, lahko sklepali, da ne gre za enotno ravnanje sostorilcev. Tako je obramba med drugim predlagala zaslišanje obeh jeseniških policistov, ki sta obtoženo pripeljala na obrobje mesta. Poleg tega je odvetnica Barbara Nastran predlagala še zaslišanje izvedenca sodne medicine in zaslišanje izvedenca, ki bi lahko kaj več povedal o osebnosti obtožene, o tem pa bi po mnenju obrambe lahko na sodišču pojasnjevala tudi mama obtožene Glorie Kleindienst.


Soobtožena se bosta o krivdi še izrekla


Z večino predlogov obrambe se tožilstvo ni strinjalo. Tako je okrajna državna tožilka Lea Martinjak nasprotovala zaslišanju policistov, kajti v obtožnici ni zapisano, da je Kleindienstova naklepala kaznivo dejanje že pred prihodom na kraj dogodka. Prav tako je tožilka nasprotovala zaslišanju sodnomedicinskega izvedenca in matere obtožene, po pričakovanju pa tožilstvo ni odobravalo tudi predloga za odpravo pripora.

Tako Franc Kleindienst kot Alen Lović sta, tako kot obtožena, priprta od začetka septembra. V kranjski sodni palači ju pričakujejo sredi tega meseca in takrat bo sodnica tudi njima zastavila vprašanje, ali priznata krivdo za očitano jima kaznivo dejanje. Za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt, kazenski zakonik predvideva od tri do petnajst let zapora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine