Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Voznik gliserja na zatožni klopi zaradi tragedije

Hitri manevri voznika Srđana Danilovića naj bi bili krivi za tragedijo slovenske družine v Črni Gori
Nesreča se je zgodila približno 500 metrov od obale v Ulcinju. Foto Arhiv S. N.
Nesreča se je zgodila približno 500 metrov od obale v Ulcinju. Foto Arhiv S. N.
2. 3. 2019 | 08:00
2:58
Ulcinj – Hitri manevri voznika Srđana Danilovića, zaradi katerih je izgubil nadzor nad plovilom, naj bi bili krivi za tragedijo v bližini hotela Otrant v Ulcinju na Veliki plaži v Črni gori, v kateri sta umrla slovenska državljanka Zejnepa Izairi in njen desetletni sin. Zoper Danilovića v Ulcinju poteka sojenje.

Tistega dne, 24. julija lani okoli 13.45, se je družina Petrita Izairija, trenerja tajskega boksa in mladinskega selektorja ter ustanovitelja Gladiator Muay Thai Gym kluba iz Črnomlja, zabavala na gumijasti banani, ki jo je vlekel gliser. Dokler ta ni trčila v turistično ladjico. V tragični nesreči sta bila huje poškodovana tudi Izairi in njegova trinajstletna hčerka.

Voznika gliserja Danilovića so prijeli tako po dogodku in v prvem zaslišanju pred sodnikom je zavračal odgovornost za nesrečo in smrt dveh slovenskih državljanov. Trdil je, da je prišlo do okvare krmila, a, kot so ob tem poročali črnogorski mediji, strokovnjaki ob pregledu vozila niso zaznali napak na vozilu. Usodni naj bi bilo torej nepravilni manevri.

Tožilstvo Daniloviću očita, da je približno 500 metrov od obale in hotela Otrant z gliserjem znamke sea doo ogrožal življenja štirih slovenskih turistov, ker je ravnal v nasprotju s prometnimi predpisi, natančneje pravilnikom o izogibanju trčenja na morju. Gliserja poleg tega tudi ni upravljal s takšno hitrostjo, da bi lahko preprečil trčenje s turistično ladjico Suka II, na kateri sicer nihče od potnikov ni bil ranjen.

Po prepričanju tožilstva je želel prehiteti turistično ladjico in se ji tako približeval z njene zadnje strani rahlo levo. Ves čas je za seboj vlekel banano, in sicer 18 metrov za samim gliserjem. Ladjico je nato začel prehitevati po desni strani, pri čemer se očitno ni dovolj prepričal, da bi to lahko varno storil in da s tem tudi ne bi ogrožal potnikov. Banano je namreč v nekem trenutku spravil v takšen položaj, da je ta naenkrat zavila levo. Nato pa je, kot piše v obtožnici, zaradi centrifugalne sile trčila v zadnji levi del turistične ladjice, kar je povzročilo smrt 35-letnice in 10-letnika. Izairi in njegova 13-letna hči pa sta utrpela hude poškodbe, prvi tudi hujše poškodbe glave in zlom rebra, druga pa hujše poškodbe leve noge.

Naslednja obravnava v tej zadevi je sicer razpisana za 26. marec. Danilović se brani s prostosti, glede na težo dokazov pa naj bi se po mnenu poznavalcev težko izgonil kazni. Očitno je to spoznal tudi sam, saj naj bi kaznivo dejanje priznal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine