Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V Kopru zasežen heroin, vreden od 30 do 50 milijonov evrov

Dva osumljenca pri tihotapljenju 300 kilogramov heroina skozi koprsko pristanišče sta v priporu, dva pa sta še na begu.
Zabojnik, v katerem so bile skrite vreče s heroinom. FOTO: PU Koper
Zabojnik, v katerem so bile skrite vreče s heroinom. FOTO: PU Koper
23. 5. 2019 | 13:15
23. 5. 2019 | 15:32
3:24
302 kilograma heroina, štirje osumljenci, šest hišnih preiskav in sto policistov, ki je primer preiskovalo, je ob zaključku enoletne policijske preiskave, ob enem največjih zasegov drog v Sloveniji v zadnjih letih, številke strnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič. Dva izmed osumljenih, oba 31-letna državljana Slovenije, so včeraj privedli pred koprskega preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor. Druga dva osumljena, 41-letni Sirec, sicer tudi slovenski državljan in lastnik podjetja z območja Ljubljane, ki je naročilo tovor, in 37-letni Slovenec sta še na begu. Po policijski oceni bi bilo zaseženih dobrih 300 kilogramov heroina, ki je zelo čist (57-odstotno, kar je visoka stopnja), na nelegalnem trgu lahko vrednih od 30 do 50 milijonov evrov.

Po pojasnilih namestnika direktorice koprskega davčnega urada Nedjana Jermana je pošiljka z drogo, skrita med vrečami lepila za keramiko, prišla iz Irana, od koder je izplula proti Turčiji in od tam v Koper. Cariniki so posumili, da nekaj ni v redu s tovorom, ki so ga skenirali. Izkazalo se je, da je zabojnik prekrit z jedko snovjo, kar je onemogočalo zaznavo droge službenemu psu. Ob podrobnem pregledu so med 800 vrečami lepila vendarle odkrili 25 vreč s heroinom. Drogo so zasegli policisti, kontejner z lepilom je potoval naprej do naročnika, vzporedno pa je stekla tudi policijska preiskava.

Kot smo že poročali, naj bi bilo lepilo namenjeno podjetju za prodaje keramike in sanitarne opreme Sarai z Lavrice pri Ljubljani, njegov lastnik je Aleksander Vettorazi (menda se je ob prihodu v Slovenijo imenoval Ahmed Elsayed), in je, kot prej omenjeno, domnevno na begu.

Predstavnik davčnega urada je kot zanimivost navedel, da je v Luko Koper že pred mesecem dni priplul tovor istega iranskega pošiljatelja, a cariniki tedaj niso odkrili nič spornega. Dogaja se sicer, da pri načrtih za tako veliko količino pretihotapljene droge storilci pot najprej testirajo z običajnim blagom. Heroina med lepilom za keramiko tudi niso odkrili prvič, tako je bilo tudi v primeru zajetja 70 kilogramov težke pošiljke v Kopru pred 11 leti. Največji zabeležen zaseg heroina se je v koprskem pristanišču zgodil leta 2000, ko so prestregli 360 kilogramov težko pošiljko, pri čemer so se menda storilci, kljub prijetju, izmuznili obsodbi.

Policisti so v nadaljnjih hišnih preiskavah na šestih naslovih po Sloveniji, ki so povezani z osumljenimi, zasegli še pol kilograma hašiša, 1,2 kilograma heroina, en kilogram konoplje, kilogram kokaina in 300 ampul prepovedanih snovi v skupni vrednosti okoli 70.000 evrov. Poleg tega so zasegli še pištolo tipa beretta, dva kilograma substanc za večanje volumna prepovedani drogi in stiskalnico za pakiranje drog.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine