Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V Luki odkrili 3000 kilogramov droge kratom

Kaj je ta droga? V tovoru so je našli 120 kartonov. Pošiljka iz Indonezije je bila namenjena v eno od evropskih držav.
FOTO: Furs
FOTO: Furs
Be. B., STA
8. 10. 2024 | 07:13
8. 10. 2024 | 09:15
4:38

V enem od kontejnerjev, ki so prvega oktobra prispeli s tovorno ladjo, so v koprskem pristanišču cariniki s hitrim testom odkrili prepovedano drogo kratom (Mitragyna speciosa). V tovoru je bilo kar 120 kartonov te droge, ki so tehtali nekaj več kot 3000 kilogramov, so danes sporočili iz finančne uprave. Pošiljka je prišla iz Indonezije in je bila namenjena v eno od evropskih držav.

Cariniki iz koprskega finančnega urada so ob pregledovanju tovorne dokumentacije za pošiljke posumili, da bi lahko v enem od kontejnerjev bila prepovedana snov. Po prihodu blaga in skeniranju pošiljke so opravili še fizični pregled tovora.

S hitrim testom za odkrivanje prepovedanih drog so nato ugotovili, da gre za prepovedano drogo kratom in o najdbi obvestili kriminaliste Policijske uprave Koper. Ti so sprožili obravnavo suma storitve kaznivega dejanja.

Kaj je droga kratom?

Kratom je tropsko drevo iz družine kakavovcev, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Uporaba njegovih listov ima lahko v majhnih odmerkih stimulativne učinke, v velikih odmerkih pa pomirjevalne učinke. Povzroči lahko psihotične simptome ter psihološko in fiziološko odvisnost, navaja DEA, Ameriški urad za boj proti drogam. V jugovzhodni Aziji ima kratom dolgo zgodovino uporabe, tam je droga znana pod imenom thang, kakuam, thom, ketum in biak. V ZDA se je, kot navaja DEA, uporaba te droge v zadnjih letih močno povečala. Pravzaprav se je njegova poraba povečala v vsem zahodnem svetu, kot navaja Guardian, četudi rastlina obstaja že stoletja.

FOTO: Furs
FOTO: Furs

Kratom vsebuje več deset aktivnih spojin, kar otežuje njegovo uvrstitev med stimulante ali opioide. Listi drevesa kratom vsebujejo dve glavni psihoaktivni sestavini: mitraginin in 7-hidroksimitraginin. Ti dve kemikaliji pa delujeta na iste opioidne receptorje v možganih, kot jih aktivirajo droge, kot sta heroin in oksikodon. Najpogosteje se kratom zlorablja z oralnim zaužitjem v obliki tablet, kapsul ali izvlečkov. Kratomovi listi se lahko tudi posušijo ali zdrobijo ter zaužijejo kot čaj ali pa se kratomov list žveči.

V majhnih odmerkih kratom povzroča poživljajoče učinke, pri čemer uporabniki poročajo o povečanem zavedanju, fizični energiji in zgovornosti. Pri visokih odmerkih uporabniki občutijo pomirjevalne učinke. Uživanje kratoma lahko vodi v odvisnost. Poročali so o več primerih psihoze zaradi uporabe te droge, pri čemer so posamezniki, zasvojeni s kratomom, kazali psihotične simptome, vključno s halucinacijami, blodnjami in zmedenostjo.

Stranski učinki uporabe te droge na telo so: slabost, srbenje, potenje, suha usta, zaprtje, povečano uriniranje, tahikardija, bruhanje, zaspanost in izguba teka. Nekateri uporabniki so postali anoreksični oz. so izgubili težo, imeli težave z nespečnostjo, napadi, halucinacijami, o drogi piše DEA.

Kratom v ZDA ostaja pravo v sivem območju. DEA ga je označila kot drogo in kemikalijo, ki vzbuja zaskrbljenost, vendar ga na zvezni ravni ni uvrstila med nadzorovane snovi. Zaradi pomanjkanja omejitev je kratom široko dostopen, kar povečuje negotovost glede njegove varnosti. FDA pa je leta 2014 prepovedala uvoz ali proizvodnjo kratoma kot prehranskega dopolnila. 

Kot lahko preberemo na spletni strani medicinske fakultete Harvard, DEA trdi, da kratom nima medicinske uporabe ali koristi, vendar se v Aziji že stoletja uporablja za zdravljenje kašlja, driske, odtegnitve od opioidov in kronične bolečine ter za povečanje energije in kot afrodiziak. Pred kratkim je v ZDA porasla uporaba kratoma pri ljudeh, ki sami zdravijo kronično bolečino in akutno odtegnitev od opiatov, saj da iščejo varnejšo in dostopnejšo alternativo zdravilom na recept.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine