Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Trdi, da so posnetki prirejeni

Michel Stephan trdi, da tudi prevod pogovorov z Rashidom ni pravilen.
Sojenje Stephanu Michelu za poskus umora septembra lani. FOTO: Marko Feist
Sojenje Stephanu Michelu za poskus umora septembra lani. FOTO: Marko Feist
1. 4. 2019 | 17:50
1. 4. 2019 | 17:51
2:39
Ljubljana – Libanonski kemik Michel Stephan, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, trdi, da so posnetki pogovorov med njim in Iračanom Alijem Hamzahom Rashidom, ki naj bi ga napeljeval k umoru Plavca, prirejeni.

Na ponedeljkovem nadaljevanju glavne obravnave so namreč poslušali posnetke omenjenih pogovorov, a je Stephan zatrdil, da so posnetki tehnično spremenjeni, s tem pa naj bi bilo tudi spremenjeno tisto, kar sta se dejansko pogovarjala z Iračanom. Nasprotoval je tudi prevodom, ki jih je na podlagi posnetkov naredil sodni izvedenec za arabski jezik, češ da naj ne bi odražali dejansko izrečenega. Z Rashidom sta se pogovarjala v enem izmed arabskih narečij, medtem ko je sodni izvedenec, kot je pojasnil tudi sam, naredil knjižni prevod, ki pa da je vsebinsko drugačen, poroča STA.

Razpravljajoča sodnica Sinja Božičnik je zato obtoženega večkrat pozvala, naj pove, za kakšne vsebinske razlike gre, a konkretnih odgovorov od njega ni dobila. Zato se je odločila, da bo do naslednjega naroka 15. aprila povzetek pogovora naredil Stephan, kot ga je razumel sam, nato pa se bo do njegovega prevoda opredelil sodni tolmač.
 

Zaščitena priča


Kot je znano, se Stephan zagovarja zaradi domnevnega napeljevanja k umoru prof. dr. Plavca, vodje Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti na Kemijskem inštitutu. Libanonec s francoskim potnim listom naj bi k temu nagovarjal Iračana Alija Hamzaha Rashida oktobra 2017, a se je Rashid, še preden naj bi izvršil dejanje, obrnil na policijo. Ta je nato tajno snemala njegova srečanja z Stephanom in slednjega aretirala, ko je ocenila, da je zbrala dovolj dokazov.

Iz prevodov posnetkov, ki so jih do zdaj predvajali na sodišču, je po poročanju STA razvidno, da naj bi Stephan najetemu morilcu priskrbel orožje, predal pa mu je tudi solzivec, tekočino za čiščenje prstnih odtisov ter 5000 evrov predujma. Po umoru pa naj bi Rashid prejel še dodatnih 20.000 evrov. Tarčo bi moral ustreliti pred hišo, po dejanju pa kolo, s katerim bi se moral tja pripeljati, in tudi vsa oblačila, ki bi jih imel takrat na sebi, pustiti ob bližnji cerkvi, je na enem prejšnjih narokov v vlogi zaščitene priče pripovedoval Rashid.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine