Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Tehnično brezhibnost potrdili tudi »hruški« brez zavor

Zneski podkupnin so se gibali vse do 1200 evrov, odvisno od vrste vozila in od števila tehničnih pomanjkljivosti vozila.
Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal
Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal
A. V.
28. 11. 2019 | 15:03
28. 11. 2019 | 15:15
3:57
Kriminalisti na območju Policijske uprave Ljubljana so opravili več preiskav zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih z izvajanjem tehničnih pregledov na območju Ljubljane.

Več kot sto sodelujočih kriminalistov in policistov je opravilo 35 hišnih in osebnih preiskav. Štirim osebam so odvzeli prostost in jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Eden izmed osumljencev je tudi specialni povratnik, saj je že izvrševal tovrstna kazniva dejanja.

Preiskavo so sprožili na podlagi informacij, da je mogoče v Ljubljani opraviti tehnični pregled vozila, čeprav vozilo ni tehnično brezhibno. V letu 2016 so v tej zvezi že vodili več predkazenskih postopkov.

Na PU Ljubljana so predstavili zadnjo preiskavo. FOTO: PU Ljubljana
Na PU Ljubljana so predstavili zadnjo preiskavo. FOTO: PU Ljubljana


Pri nadaljnjem preverjanju informacij so ugotovili, da je tovrstna praksa pri enem izmed izvajalcev tehničnih pregledov redna, zato so letos sprožili intenzivno kriminalistično preiskavo.

V preiskavi so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je vseh osem tehničnih preglednikov pri enem od ponudnikov tehničnih pregledov prejemalo podkupnino v zameno, da potrdijo tehnično brezhibnost vozilom, ki v resnici niso tehnično brezhibna. To so izvajali na način:
  •  da so vozilom potrjevali brezhibnost zgolj na podlagi papirjev in vozil sploh niso videli,
  •  namesto okvarjenega vozila so na stezo zapeljali drugo, tehnično brezhibno vozilo,
  •  tam, kjer se ne beležijo elektronski podatki, so ročno vpisovali lažne podatke.

Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal
Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal


Zneski podkupnin so se gibali vse do 1200 evrov, odvisno od vrste vozila in od števila njegovih tehničnih pomanjkljivosti. Če je vozilo imelo več napak, je bil znesek podkupnine sorazmerno večji.

Treba je poudariti, da so potrjevali vozila z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi, zaradi katerih je posledično resno ogrožena tudi varnost drugih udeležencev v prometu, kot npr.:
  •  na tovornih in osebnih vozilih niso delovale zavore,
  •  okvarjeni so bili krmilni mehanizmi,
  •  ugotovljene so različne okvare na podvozju vozila,
  •  mehanske poškodbe vozila.

Korupcijska kazniva dejanja FOTO: PU Ljubljana
Korupcijska kazniva dejanja FOTO: PU Ljubljana


Med vsemi primeri so izpostavili tovorno vozilo, specializirano za prevoz betona, t. i. »hruško«, ki je imela povsem okvarjen zavorni sistem in je zavirala le z motorjem. To vozilo je bilo še do pred kratkim vsak dan v prometu, predvsem na območju Ljubljane.

Iz navedb strank je tudi razvidno, da so že same poudarile, da vozilo ne bi naredilo tehničnega pregleda, a so se kljub temu namesto popravila vozila raje poslužile podkupovanja preglednika, da so lahko registrirale in nato v prometu uporabljale tehnično pomanjkljivo vozilo.

Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal
Fotografija je simbolična. FOTO: Oste Bakal


Med preiskavo so ugotovili, da je bilo v krajšem časovnem obdobju na dan lažno potrjenih tudi do 20 tehnično nebrezhibnih vozil, katerim so dovolili nadaljnjo vožnjo v prometu. Kratek izračun tudi pokaže, da je lahko preglednik na mesec prejel skupno vsaj še eno svojo plačo, zgolj z opravljanjem opisane nezakonite dejavnosti oziroma s podkupninami.

V preiskavi so ugotovili, da je med seboj usklajeno delovalo vseh osem tehničnih preglednikov in trije zunanji posredniki, poleg njih pa so prav tako osumljeni storitve kaznivih dejanj tudi tisti uporabniki oziroma lastniki vozil, ki so dali podkupnino.  

Za navedena kazniva dejanja so predvidene kazni zapora od enega do osmih let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine