Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Romeo Bajde je moril iz nizkotnih nagibov

Tudi višji sodniki so se strinjali, da je primerna kazen za morilca Lidije Škratek 25 let zapora.
Romeo Bajde bo s svojo obrambo zdaj vse stavil na vrhovno sodišče. FOTO: Špela Kuralt
Romeo Bajde bo s svojo obrambo zdaj vse stavil na vrhovno sodišče. FOTO: Špela Kuralt
26. 11. 2018 | 06:00
4:27
Ljubljana – Višje sodišče v Celju je zavrnilo pritožbi obeh zagovornikov Romea Bajdeta, ki ga je okrožno sodišče v Celju marca v ponovljenem sojenju spoznalo za krivega umora partnerke iz nizkotnih nagibov in obsodilo na 25 let zapora. Pričakovati je, da se bodo z zadevo ukvarjali tudi vrhovni sodniki.

Sodba za umor, ki ga je zagrešil Velenjčan Bajde, ko je v noči na 27. december 2015 na poti s koncerta v Rdeči dvorani v Velenju najprej fizično obračunal s partnerko Lidijo Škratek, jo nato zadavil in potem mrtvo z avtomobilom pripeljal pred tamkajšnji zdravstveni dom, je po ponovljenem sojenju dočakala pravnomočni sodni epilog. Celjski višji sodniki so po poročanju časnika Večer namreč v celoti zavrnili pritožbi zagovornikov Albina Vedenika in Andreja Švencbirja ter potrdili prvostopenjsko sodbo. Obramba je že na seji višjega sodišča napovedala, da bo, če bo takšna sodba prestala sito višjih sodnikov, vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.
 

Zamenjal šest zagovornikov


Prvo sojenje Bajdetu se je na prvostopenjskem sodišču končalo s sodbo 13 let zapora zaradi uboja, a je v ponovljenem sojenju obveljalo, da je to bil umor, saj ji je vzel življenje zaradi ljubosumja. Sodišču se je takrat mudilo, saj bi se le dva dni po koncu sodbe Bajdetu iztekel pripor, kjer je od tragedije dalje. Obramba je med drugim v pritožbi opozorila višje sodnike prav na pomanjkanje časa za pripravo obrambe, zagovorniki so si namreč v tem primeru kar podajali kljuke.

Bajde je v dobrih dveh letih zamenjal šest zagovornikov, je na javni seji na višjem sodišču dejala višja državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek. Sojenje se je precej zavleklo. Tudi zaradi poškodbe sosodnice in bolniškega dopusta sodnice porotnice, da so jo morali zamenjati in znova začeti ponovljeno sojenje, pa tudi obtoženi je imel vrsto zdravstvenih težav. Pika na i je bilo menjavanje zagovornikov. Ob koncu sojenja na prvi stopnji je kazalo, da bo menjava zagovornika omogočila, da bo Bajde še pred izrekom sodbe odkorakal iz pripora.

Obtoženi je po mnenju tožilstva zavlačeval postopek s tem, ko je ob koncu postopka preklical pooblastilo svoji zagovornici Maksimilijani Kincl Mlakar, ki je že imela pripravljeno sklepno besedo. Pooblastilo je dal odvetnici Albini Vedenik. Ta je zbolela, sodišču pa se je zelo mudilo. V samo nekaj dneh bi se Bajdetu iztekel pripor, zato mu je na hitro postavilo Andreja Švencbirja za zagovornika po uradni dolžnosti. Švencbir je že ob razglasitvi sodbe napovedal pritožbo, ker se ni utegnil pripraviti. Časa za več fasciklov gradiva je imel namreč manj kot 72 ur. Tako Albina Vedenik kot Švencbir sta poudarila, da je bila Bajdetu kršena pravica do obrambe in da je bilo v postopku na prvi stopnji preveč napak. Oba zagovornika sta sicer zahtevala razveljavitev sodbe oziroma prekvalifikacijo v uboj, kar bi mu prineslo nižjo kazen.
 

Povedal, da je ubil ženo


O dejanskem stanju na sodišču ni bilo pomislekov. Bajde je Lidijo po koncertu v Velenju na poti proti domu pri vrtcu Najdihojca najprej hudo pretepel, nato zadavil. Skril jo je v grmovje, da je odšel po avtomobil. Z mrtvo Lidijo v prtljažniku se je vozil po lokalih, potem šel domov, kjer je na družabnem omrežju objavil opravičilo, nato pa jo odpeljal v velenjski zdravstveni dom, kjer je povedal, da je ubil ženo. Bajde, ki ga na javno sejo senata višjega sodišča ni bilo, je vztrajal, da Lidije ni umoril zaradi ljubosumja, kar je dokazovalo tožilstvo.

To je bilo s svojimi argumenti na prvostopenjskem in pritožbenem sodišču očitno bolj prepričljivo. Bajde je Lidijo namreč umoril, ker si je našla drugega. S tem se ni sprijaznil, kar je med sojenjem večkrat poudaril. Lidija je bila zaradi nasilneža že dalj časa prestrašena, je v sklepni besedi poudarilo tožilstvo. Vedela je, da je bil nasilen že prej, da je prestajal kazen zaradi spolnega napada na desetletno deklico, zaradi česar oče Lidijinih hčera menda ni dovolil, da bi hčeri preživljali popoldneve z Bajdetom v bližini.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine