Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Reševalci iščejo 11 pogrešanih

Italijanska vlada je sporočila, da se bodo danes sestali ministri in razglasili izredne razmere v neapeljski regiji.
Avtobus v blatu ob morju. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Avtobus v blatu ob morju. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Be. B., STA
27. 11. 2022 | 09:48
27. 11. 2022 | 11:37
3:09

Po tem, ko je bila v zemeljskem plazu, ki ga je včeraj zjutraj povzročilo močno deževje v kraju Casamicciola Terme na otoku Ischia pri Neaplju, potrjena ena smrtna žrtev, reševalci iščejo pogrešane, bilo naj bi jih enajst. Vlada je zaradi plazu sklicala nujno sejo, je poroča AFP.

Italijanska vlada je tako sporočila, da se bodo danes sestali ministri in razglasili izredne razmere v neapeljski regiji, s čimer bodo sprostili državna sredstva za pomoč pri naravnih nesrečah.

image_alt
Umrla ena oseba, pogrešajo jih še okoli deset

V soboto zgodaj zjutraj je mestece Casamicciola Terme zajel val blata in naplavin, ki je dosegel več objektov in odnesel avtomobile v morje, poročajo lokalni mediji in službe za nujno pomoč. Reševalci so po poročanju italijanske tiskovne agencije AGI našli truplo 31-letne ženske, drugi lokalni mediji pa poročajo, da je bilo v nesreči poškodovanih 13 ljudi.

Močan veter in dež sta medtem tudi danes ovirala delo reševalcev, gasilcev, policije in enot civilne zaščite. Reševalci so kljub temu iz domov uspešno evakuirali približno 130 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je v soboto dejal, da je potrebno evakuirati približno 200 ljudi.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Po navedbah Claudia Palombe, prefekta Neaplja, katerega del je otok, je bilo do sobotnega zgodnjega večera še vedno pogrešanih enajst ljudi. Toda nekateri ljudje, ki so bili prej prijavljeni kot pogrešani, so bili do takrat najdeni in so na varnem, vključno z eno družino z novorojenčkom, je dejal.

Reševalci nadaljujejo z iskanjem pogrešanih. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Reševalci nadaljujejo z iskanjem pogrešanih. FOTO: Ciro De Luca/Reuters

Premierka Giorgia Meloni je na twitterju izrazila sožalje prizadetim in povedala, da je za danes sklicala izredno sejo vlade, da bi razpravljala o katastrofi. »Bojimo se, da bi lahko bile še druge žrtve, toda trenutna številka je ena mrtva,« je za AFP povedal Luca Cari, tiskovni predstavnik gasilske službe. Reševalna prizadevanja so bila ovirana zaradi dežja in močnega vetra, ki je zadrževal tudi trajekte, ki so pripeljali okrepitve s celine. Notranji minister je pred tem opozoril, da so ljudje ujeti v blatu, in dejal, da gre za »zelo resno« situacijo.

Huda nevihta, ki se je v soboto razbesnela nad otokom Ischia, je najhuje prizadela občino Casamicciola Terme na severni obali otoka. 

Regija sicer velja za dovzetno za zemeljske plazove, danes pa so se po navedbah DPA že pojavili očitki, da so italijanske oblasti storile premalo za zaščito pred takšnimi naravnimi nesrečami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine