Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Primer Trenta: Tožilstvo nad dražitelja »Janševega« zemljišča

Sodišče še ni odločilo o zahtevi za uvedbo preiskave za Damjana Podjeda zaradi domnevnih nepravilnosti na dražbi.
Sodišče še ni odločilo, ali bo zoper lastnika družbe Nepremičnina uvedlo preiskavo ali ne. FOTO Leon Vidic
Sodišče še ni odločilo, ali bo zoper lastnika družbe Nepremičnina uvedlo preiskavo ali ne. FOTO Leon Vidic
Iva Ropac
18. 5. 2018 | 06:00
6:13
Ljubljana – Sodna preiskava proti Janezu Janši zaradi suma zlorabe položaja in pravic pri nakupu trosobnega stanovanja v Ljubljani še poteka. V kazenskem postopku pa bi se lahko znašel tudi kupec nekdanje Janševe parcele v Trenti, lastnik družbe Nepremičnine, d.o.o., Damjan Podjed. Tožilstvo po naših neuradnih podatkih zanj zahteva uvedbo preiskave zaradi suma o domnevnih nepravilnostih na dražbi, na kateri je kupil parcelo.

Nekdanjo Janševo parcelo so januarja 2016 na dražbi prodali za 127.500 evrov kranjski nepremičninski družbi Nepremičnina, d.o.o. Zaradi suma, da naj bi šlo za umetno višanje cene (izklicna cena je bila 17 tisočakov) z namenom vplivati na izid kazenskega postopka proti Janši, so se pod drobnogledom kriminalistov znašli nekateri dražitelji; od 18 dražiteljev se je namreč večina ustavila pri ceni, nižji od 30.000 evrov, štirje pa so ponudbe usklajeno dvigovali do 127.500 evrov, za kolikor jo je na koncu tudi kupila Nepremičnina.
 

Parcela čaka novega lastnika


V javnosti je takrat zaokrožilo nekaj imen, za katera naj bi se zanimali preiskovalci. Lastnik Nepremičnine Damjan Podjed že od vsega začetka zavrača očitke o umetnem dvigovanju cene, zanika tudi domnevne povezave z Janšo oziroma njegovimi političnimi zagovorniki. V svojem javnem odzivu na očitke o domnevnih nepravilnostih je takrat pojasnil, da so dražbo izvedli na način, da dogovor med udeleženci ni bil mogoč in pojasnil, da ni končni kupec in da bo parcelo ponudil na trgu; od takrat jo na nepremičninskem spletnem portalu prodaja za 142.000 evrov.

A zgodba z dražbo ni končana. Specializirano tožilstvo je namreč v začetku februarja vložilo zahtevo za preiskavo »zoper eno fizično osebo za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti«. Čeprav imen ne navajajo, gre po naših podatkih ravno za Podjeda. »Odločitve glede uvedbe preiskave sodišče še ni sprejelo, trenutno potekajo naroki za zaslišanja,« odgovarjajo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Zemljišče, poraščeno z gozdom, z ruševino kmetije iz 19. stoletja, je bilo v Janševi lasti od leta 1992 do leta 2005. Prvak SDS se je zaradi nje znašel v sodni preiskavi zaradi suma zlorabe položaja in pravic, poleg njega sta v postopku tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da sta Eurogradnje in Imos preplačala nakup zemljišča Trenti in s tem Janši omogočila pridobitev premoženjske koristi dobrih sto tisoč evrov.

Kasteličevo podjetje Imos je marca 2005 za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodalo trisobno stanovanje, Janša pa naj bi do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti. Po pogodbi iz julija 2005 so Eurogradnje kupile zemljišče za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov) in ga dva meseca kasneje prodale Imosu za 146.000 evrov, kar naj bi bil formalen prenos, češ da so Eurogradnje zemljišča plačale z denarjem, ki jim ga je v začetku maja 2005 nakazal Imos.
 

Različne cenitve


Nekdanje Janševo zemljišče – skupaj okoli 15.613 kvadratnih metrov – je po mnenju komisije izvedencev, ki je po izločitvi prejšnjih izvedencev izdelala novo mnenje za potrebe sodne preiskave, vredno okrog 15.000 evrov, kar je precej manj, kot so zanj iztržili na dražbi. Sicer o vrednosti parcel obstaja kar sedem različnih ocen, v kazenskem spisu pa so zdaj tri cenitve (izdelavo dveh mnenj je naročilo sodišče, enega je vložila obramba).

Po Gursovi oceni vrednost parcel v središču Triglavskega narodnega parka znaša malo več kot 21.000 evrov. Od sodišča določen izvedenec Franc Nahtigal je njihovo takratno vrednost ocenil na približno 100.000 evrov, ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa na 17.655 (tržno) oziroma 13.241 evrov (likvidacijsko vrednost).

Cenilec nepremičnin Anton Kožar, ki ga je angažirala obramba, je nepremičnine ocenil na dobrih 130 tisočakov, Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki mu je sodišče na predlog tožilstva konec 2015. odredilo izdelavo mnenja, pa na 22.000 evrov, s čimer je komisija štirih izvedencev pritrdila tožilstvu. A je to mnenje nato zunajrazpravni senat na pritožbo obrambe izločil iz sodnega spisa, prav tako je izločil komisijo, ker je bil eden od članov v mandatu od 1998. do 2002. mariborski mestni svetnik kot član Socialnih demokratov, zaradi česar po mnenju senata ni zagotovljen videz nepristranskosti in neodvisnosti cenitve.

Obramba je menda iz sodnega spisa skušala izločiti tudi zadnje mnenje, ki ji prav tako ne gre v korist. Sodišče je izdelavo tega namreč tudi tokrat zaupalo Združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, le da je bila komisija tokrat v drugačni sestavi. A je tudi tokrat imela obramba vrsto pripomb, saj je menda zahtevala izločitev tako mnenja kakor komisije, vendar za zdaj po naših podatkih ni bila uspešna. O pritožbi zoper sklep preiskovalne sodnice, ki ni ugodila predlogu za izločitev mnenja, odloča zunajrazpravni senat sodišča.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine