Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Pri nakupu noža in solzivca mu je pomagala mati

David Batič, obtožen, da je novembra lani z nožem v hrbet dvakrat zabodel Evrisa R., očitkov ne priznava
David Batič bo šele videl, kaj mu bo prineslo sojenje. Foto: SN
David Batič bo šele videl, kaj mu bo prineslo sojenje. Foto: SN
23. 3. 2019 | 10:00
3:58
Ljubljana – Šele na procesu, ki se bo pred okrožno kazensko sodnico Vesno Podjed začel v petek, se bo razkrilo, kaj je imela skupina mladcev 8. novembra lani na parkirišču v ljubljanski Hubadovi ulici, da se je končalo s prelivanjem krvi. Skoraj še golobradi Kamničan David Batič je obtožen, da je z nožem v hrbet dvakrat zabodel Evrisa R. in s tem zagrešil poskus uboja.

Ena rana je bila globoka pet, druga pa deset centimetrov, ker rezilo ni poškodovalo življenjsko pomembnih organov ali žil, so napadenemu v kliničnem centru uspeli rešiti življenje. V preiskavi je Batič dejal, da ni imel nikomur namena vzeti življenja in da se je le branil.
 

Iz zapora po nakupih


Tega dne naj bi poklical Dina D., naj pride na Hubadovo, da se pomenita glede »motorja« in dolga 700 evrov. Dino je prišel skupaj z Evrisom, ta naj bi začel nanj vpiti, vnel se je pretep in naenkrat se je znašel na tleh. Trenutka, ko naj bi izvlekel nož, pa se menda ne spominja. Je pa takoj, ko je videl, da je Evris ranjen, poklical na 112 in počakal na prihod policistov, je še dejal 20-letni obtoženec in pripomnil, da dopušča možnost, da se je Evris zabodel sam.

Pričakovano je bila pripoved Evrisa in Dina v preiskavi popolnoma drugačna. Evris je trdil, da ga je Batič, takoj ko je izstopil iz avta, zabodel, proti Dinu pa se je drl »Ubil vas bom!«. »Ko je Batič videl, da sem zaboden, pa je dejal, naj se z njim ne zaj...,« je še dejal oškodovanec.

Kljub rosni starosti je sicer Kamničan že nekajkrat zabredel v težave. Predlani je bil dvakrat spoznan za krivega nasilja v družini. Enkrat so mu izrekli sedem mesecev pogojne zaporne kazni, preizkusna doba še ni potekla. Drugič je bil obsojen na osem mesecev zapora, a ga bivanje za zapahi očitno ni spametovalo.

Zaradi novega primera nasilništva so mu lani za nekaj časa celo odredili prepoved približevanja svoji materi. Ta pa naj bi sinu kljub temu pomagala pri nakupu dveh popolnoma neprimernih predmetov za nekoga pri njegovih letih: noža in solzivca. »Odkar sem prišel iz zapora, ju vedno nosim s seboj,« je dejal Batič.
 

Prebledel ob predlagani kazni


Na vprašanje sodnice je odvrnil, da krivdo po obtožbi ne priznava in zdelo se je, da je bil pod vplivom dogajanj pred sodno dvorano. Na predobravnavni narok so ga pravosodni policisti privedli iz pripora na Povšetovi. Pred dvorano se je pojavilo tudi njegovo komaj polnoletno dekle. Ko je slišal, kakšno sankcijo zanj je tožilka ponudila njegovemu odvetniku Milanu Vajdi, je skoraj prebledel. Rekla je namreč "Na minimum grem, nižje pa ne". To pomeni, da bo zanj v primeru priznanja krivde zahtevala najnižjo zaporno kazen za dejanje, ki mu je očitano - pet let zapora.

Na hitro je preračunal, kaj bo to pomenilo zanj, če mu prekličejo še pogojno kazen zaradi nasilništva. "Plus preklic pogojne, to je šest let zapora!" je zgroženo pogledal svoje dekle. Ta pa mu je zrelo odvrnila: "Se boš vsaj kaj naučil." Se bo torej v zaporu končno spametoval.
 

Zastrupitev s kanabisom


Le upajmo, da se bo res, saj smo izvedeli, da naj preveč priden ne bi bil niti v priporu. Najprej naj bi namreč poskušal zbežati pravosodnim policistom, ki so ga odpeljali v Maribor na forenzično psihiatrijo, tam pa naj bi bil nasilen do sopripornika.
Omenjanje forenzične psihiatrije sicer ne pomeni, da je bil Batič med dejanjem neprišteven, »zaradi akutne zastrupitve s kanabisom« je bil po mnenju izvedenca za psihiatrijo le kvečjemu nekoliko zmanjšano prišteven.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine