Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Pred novim letom nov umor

V Izoli je 28. decembra umrl 46-letni ribič Nedžad Nurkasa, to je bil dvanajsti umor v lanskem letu.
Lani je v Sloveniji nasilne smrti umrlo 12 ljudi, poleg tega je bilo še 25 poskusov umorov oziroma ubojev. FOTO: dokumentacija Dela
Lani je v Sloveniji nasilne smrti umrlo 12 ljudi, poleg tega je bilo še 25 poskusov umorov oziroma ubojev. FOTO: dokumentacija Dela
Boštjan Celec, Vladimir Ajdič
3. 1. 2019 | 06:00
3. 1. 2019 | 10:20
6:31
Izola – Konec leta se je na Obali zgodil umor. Mrtvega so namreč našli 46-letnega ribiča Nedžada Nurkaso, ki je stanoval v Smareglievi ulici. Tragedija v Izoli je bila dvanajsti umor oziroma uboj, ki je pretresel Slovenijo v letu 2018, policija pa veliko podrobnosti o njem ni razkrila.

Nurkaso je začel pogrešati njegov polbrat Ševko Kalačević, saj se mu ni odzival na telefonske klice. V petek, 18. decembra, ga je večkrat klical, nato odšel tudi k njemu domov, a v zaklenjeno stanovanje ni mogel. Pokojnikov prijatelj je vedel, da ima Nurkasa ključe stanovanja spravljene na barki, in jih je odšel iskat. Ko so odprli vrata, so v notranjosti naleteli na strašen prizor. Neuradno smo izvedeli, da je bil pokojnik poškodovan po glavi, usoden bi lahko bil udarec s topim predmetom, utrpel pa je tudi več ureznin in vbodov z nožem.

Nurkaso so že pred leti poskušali ubiti: pred 15 leti je namreč preživel streljanje. Napadalec, ki ga je v hrbet ustrelil pri lovski koči v Podkraju pri Colu, naj bi to storil zaradi denarja, ki ga je dolgoval žrtvi. Zaradi dejanja je bil obsojen na dolgoletno kazen. Polbrat pokojnega pa je za Slovenske novice povedal, da je strelec pred nekaj meseci nekoga spraševal, kje živi Nurkasa, da bi se mu maščeval. To je Kalačević polbratu tudi povedal, ta pa je dejal, naj kar pride in ga ubije, a ne izza hrbta, ampak iz oči v oči.
 

Večina umorov v družinskem krogu


Večina umorov oziroma ubojev, ki so lani pretresli Slovenijo, in sicer osem, se jih je sicer zgodilo v družinskem krogu. Sedem žrtev je bilo žensk, pet pa moških. Morilci so v petih primerih uporabili nož ali oster predmet, v treh druge predmete, v dveh pištolo, en morilec je svojo žrtev zadavil, en pa pretepel do smrti. Dva krvnika sta si po dejanju sodila sama. Tri najokrutnejša kazniva dejanja so obravnavali na območju Kopra, po dve v Ljubljani, Mariboru in Celju ter po eno v Novem mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Po naših podatkih se je lani v Sloveniji zgodilo tudi 25 poskusov umorov ali ubojev.

Na Štajerskem je odmevala grozljivka, ki se je zgodila 26. maja v Krčevini pri Vurberku. »Ne,« je bil kratek odgovor 52-letnega Janka Tomića na novembrskem začetku sodnega postopka, ko so ga na ptujskem sodišču vprašali, ali priznava uboj in trojni poskus uboja. Očeta treh otrok obtožba bremeni, da je s svojega doma streljal na četverico napadalcev, ki so se s palico in nožem spravili na njegovega 20-letnega sina. Dva je zadel, 29-letnega Žana Kreslina smrtno.

Odmevala je oprostilna sodba za Ivana Radana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odmevala je oprostilna sodba za Ivana Radana. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Mati ni padla


Novogoriških policistov ni pretental 68-letni Dragan Kukanja, ki je 4. septembra dopoldne poklical reševalce ter sporočil, da je njegova 91-letna mati Tatjana usodno padla po stopnicah. Po končani kriminalistični preiskavi so iz PU Nova Gorica sporočili, da so preiskali umor na grozovit način in ovadili prav Dragana, »ki se je od ene ure zjutraj s krajšimi prekinitvami večkrat fizično spravil nad mater. Po večurnem pretepanju je žrtev zaradi hudih poškodb okoli 8. ure zjutraj podlegla poškodbam.«

Koprski policisti so obravnavali edini dvojni umor, ki se je letos zgodil v Sloveniji. Koprski tožilci so že vložili obtožbo proti 71-letnemu Koprčanu Marku Matiću, ki naj bi 4. avgusta v vasici Krkavče nad dolino Dragonje domnevno z macolo potolkel svojo 75-letno polsestro Milko Grbac in njenega 83-letnega moža Angela. Moški je umrl takoj, ženska pa nekaj tednov pozneje v bolnišnici.

V Klokočovniku pri Slovenskih Konjicah je januarja 62-letni Marjan Gostenčnik z udarci s topim predmetom umoril svojo ženo Marjeto, nato pa stopil pred vlak. Po nekaj tednih je umrl v mariborskem kliničnem centru. Zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja je bil na najvišjo zaporno kazen lani obsojen Janez Šesek, ki je marca v Zagorju z dvema nožema večkrat zabodel nekdanjo taščo Marijo Hace. Sedel bo 26 let.

V Mariboru je 8. marca Mediha Hromadžić z nožem umorila sestro dvojčico Mersiho in poskušala umoriti mater Iznado. Štefan Juvan je kriv, da je 27. maja v Lešah pri Prevaljah vzel življenje Mihaelu Juvanu, tako da ga je s kuhinjskim nožem silovito zabodel v trebuh. Nepravnomočno je obsojen na osem let zapora. Še leto dlje bo sedel Želko Kovačič, ki je 29. junija v romskem naselju Vejar ustrelil Damijana Brajdiča. Na Tišini je 30. septembra Stanislav Gregorec z nožem večkrat zabodel sosedo Anito Varga, potem pa odšel domov in se obesil. Franc Hlastan pa je 4. decembra v Notranjih Goricah zadavil ženo Cirilo Hlastan Ribič.

Milko Novič je odkorakal iz zapora, začelo se je novo sojenje za umor Janka Jamnika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Milko Novič je odkorakal iz zapora, začelo se je novo sojenje za umor Janka Jamnika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Odmevne sodne odločbe


V minulem letu so sodišča sprejela tudi nekaj sodb v odmevnih primerih, ki so se zgodili v prejšnjih letih. Stefan Cakić je bil tako pravnomočno obsojen na deset let zapora zaradi predlanskega uboja igralca Gašperja Tiča. Alešu Olovcu in Martinu Kovaču je bila potrjena sodba v zadevi, imenovani facebook umor: prvi je obsojen na 21 let in enajst mesecev zapora, drugi na 20 let in enajst mesecev. Mučitelja deklice na Jesenicah, Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi, sta bila pravnomočno obsojena na 23 oziroma 21 let zapora.

Odmevala je oprostilna sodba za nekdanjega zdravnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike v ljubljanskem kliničnem centru Ivana Radana. Tožilstvo ga je preganjalo zaradi štirih ubojev pacientov in zanj predlagalo 20 let zapora, na Okrožnem sodišču v Ljubljani so ga oprostili vseh obtožb.

Vrhovno sodišče pa je razveljavilo pravnomočno sodbo, s katero je bil Milko Novič spoznan za krivega umora svojega nekdanjega direktorja na Kemijskem inštitutu Janka Jamnika, in bil obsojen na 25 let zapora. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je medtem že začelo ponovljeno sojenje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine