Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Požar na znameniti katedrali v Rouenu pod nadzorom

Po navedbah regionalnih oblasti je požar izbruhnil na vrhu stolpa, ki ni lesen, temveč kovinski, in ga trenutno obnavljajo.
Gotska katedrala je pomemben spomenik Rouena in ena najznamenitejših zgradb v Normandiji. FOTO: Kevin Coombs/Reuters
Gotska katedrala je pomemben spomenik Rouena in ena najznamenitejših zgradb v Normandiji. FOTO: Kevin Coombs/Reuters
STA
11. 7. 2024 | 15:30
3:10

Gasilci so danes v nekaj urah uspeli spraviti pod nadzor požar, ki je v francoskem mestu Rouen izbruhnil na stolpu znamenite gotske katedrale, ki ga ravno prenavljajo. Vodja lokalne gasilske službe Stephane Gouezec je sporočil, da je ogenj zajel predvsem plastične obloge delovišča na stolpu in da še nimajo zagotovil, da so požar pogasili.

Župan Nicolas Mayer-Rossignol je bil prvi, ki je sporočil, da je izbruhnil požar na stolpu katedrale. Povedal je tudi, da zaenkrat vzrok požara še ni znan. Na družbenem omrežju je objavil fotografijo dima, ki se dviga z odrov okoli stolpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na drugih fotografijah na družbenih omrežjih pa je bilo videti v plamenih plastično folijo okoli odra.

FOTO: Kevin Coombs/Reuters
FOTO: Kevin Coombs/Reuters

Obseg škod še ni znan

FOTO: Patrick Streiff/Afp
FOTO: Patrick Streiff/Afp
Gasilske in reševalne službe so sporočile, da so jih na požar opozorili okoli 12. ure. Pri gašenju sodeluje 33 vozil in 63 gasilcev. Katedralo so evakuirali in okoli nje vzpostavili varnostno območje.

Poročil o morebitnih poškodovanih ni, obseg povzročene škode pa še ni znan.

Po navedbah regionalnih oblasti je požar izbruhnil na vrhu stolpa, ki ni lesen, temveč kovinski, in ga trenutno obnavljajo.
Gotska katedrala, ki jo je v 19. stoletju večkrat naslikal francoski slikar Claude Monet, eden od utemeljiteljev impresionizma, je po navedbah francoskega ministrstva za kulturo pomemben spomenik Rouena in ena najznamenitejših zgradb v Normandiji.
Gradili so jo več stoletij, tako da so nekateri deli poslopja stari več kot 900 let in segajo v 12. stoletje. Zgrajena je bila v začetku 16. stoletja, leta 1544 pa so jo okrasili z lesenim in svinčenim stolpom, ki pa ga je leta 1822 zadela strela. Nadomestili so ga z litoželeznim stolpom, visokim 151 metrov, ki je bil dokončan šele 60 let pozneje.

Med letoma 1876 in 1880 je bila ta katedrala najvišja stavba na svetu, navaja britanski BBC.

Današnji prizori so sicer spomnili na uničujoč požar v pariški katedrali Notre-Dame aprila 2019, ki je prav tako izbruhnil med obnovo. Stolp tega simbola krščanstva, ki ga je zasnoval arhitekt 19. stoletja Eugene Viollet-le-Duc, se je skupaj z delom lesene strehe zrušil sam vase. Svetovno znano katedralo bodo po letih obnove znova odprli 8. decembra.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine