Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Planinec umrl pred očmi prijateljev

Včeraj v dopoldanskih urah se je med vzponom na Mangart smrtno ponesrečil 48-letni italijanski planinec.
Mangartsko sedlo FOTO: Shutterstock
Mangartsko sedlo FOTO: Shutterstock
Ma. F.
19. 11. 2018 | 12:15
19. 11. 2018 | 12:37
2:07
Včeraj nekaj pred 11. uro so bili policisti obveščeni o gorski nesreči na Bovškem, v kateri je med vzponom na 2.679 metrov visok Mangart spodrsnilo 48-letnemu italijanskemu gorniku, ki je padel v globino in za posledicami poškodb umrl.
 
Planinec se je ob 8.30 uri v skupini treh prijateljev (vsi državljani Italije) začel vzpenjati na Mangart po slovenski poti, ki velja za zelo zahtevno pot na goro. Ko so prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta so pričeli s prečenjem snežišča, na delu kjer ni zavarovano z jeklenico in klini. 48-letni planinec je prvi pričel s prečenjem snežišča, pri tem pa je uporabljal dereze in cepin. Ko je prišel do polovice snežišča mu je zdrsnilo in je po hrbtu drsel približno 20 metrov po snežišču.
 
Pod snežiščem je zadel v skale, zatem pa se kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, nato pa nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli.
 
Do njega se je spustil eden od njegovih prijateljev, vendar že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja.
 
Prijatelji so o tragični nesreči obvestili italijanske varnostne organe, nato pa je bila o dogodku obveščena še slovenska policija. S strani pristojne službe je bil kasneje v reševanje aktiviran tudi vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS, vendar helikoptersko reševanje ni bilo mogoče  izvesti  zaradi  slabih vremenskih razmer (močan veter in megla).
 
Na kraj nesreče so ob 14. uri prispeli tudi člani gorske reševalne službe iz Bovca, ki so izvedli klasičen način reševanja in nekaj pred 21. uro zvečer preminulega planinca prenesli do Mangartskega sedla.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine