Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Pestijo ga krči v želodcu in cmok v grlu

Anes Selman namesto sebe na sodišče poslal izvid psihiatra, da je jokav in ima napade panike.
Obsodilno sodbo za Anesa Selmana (na fotografiji desno) je razveljavilo naše ustavno sodišče. FOTO: Dejan Javornik
Obsodilno sodbo za Anesa Selmana (na fotografiji desno) je razveljavilo naše ustavno sodišče. FOTO: Dejan Javornik
28. 1. 2019 | 18:00
3:56
Ljubljana – Sodnica okrožnega sodišča Andreja Sedej Grčar je tudi včeraj zaman poskušala spraviti predse enega od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, čeprav ji je prek mednarodne pravne pomoči uspelo, da so mu vročili poziv. Toda Anes Selman se znova ni pojavil na predobravnavnem naroku, po svojem odvetniku Alešu Paulinu pa je sporočil, da mu je psihiater svetoval, naj se izogiba stresnim situacijam.

Organizirano združbo domnevnih tihotapcev mamil pod vodstvom Dragana Tošića je ravno Sedej Grčarjeva v ponovljenem okrožnem postopku spoznala za krive ter večinoma obsodila na visoke zaporne kazni oziroma skupno na 85 let zapora. Selman je sodil med peščico obtožencev, ki je bila kriva že na prvem sojenju, pravnomočno je bil obsojen na 15 let zapora. Kazni pa nikoli ni začel prestajati, saj je pobegnil v rodno Bosno, a so ga kmalu tudi tam ujeli kot preprodajalca mamil in obsodili na tri leta in deset mesecev zapora.

Pozneje je zanj slovensko sodbo razveljavilo ustavno sodišče, saj so na prvem sojenju v sodnem spisu manjkale štiri sodne odredbe, na podlagi katerih so proti njemu zbirali dokaze. Ustavni sodniki so bili soglasni, da mu je bila s tem kršena pravica do obrambe, zato so odredili novo prvostopenjsko sojenje. Ko je sodnica izvedela, da je bil lani poleti predčasno izpuščen iz bihaške kaznilnice, je zanj pohitela z razpisom predobravnavnega naroka, toda vsi dosedanji poskusi so se izjalovili. Vsakič znova je imel pripravljen izgovor, zakaj ni prišel. »Enkrat nima potnega lista, drugič je v depresiji, tretjič je na pogojnem odpustu,« se je na enem propadlih poskusov naroka jezila tožilka Blanka Žgajnar.

Včeraj pa je Selman že drugič zapored poslal izvid kantonalne bolnišnice Bihać oziroma tamkajšnje specialistične nevropsihiatrične ambulante. Psihiater Edin Bašagić naj bi zanj postavil diagnozo prilagoditvena motnja in anksiozna depresivna motnja z napadi panike. Prvič naj bi ga pregledal novembra lani, ko naj bi ugotovil, da se bolnik izogiba skupinam neznanih ljudi, najlažje pa se znajde v domačem in znanem okolju.

Ob pregledu naj bi mu povedal, da se je že leta 2011 v Ljubljani zdravil zaradi duševnih težav, ki naj bi znova izbruhnile, potem ko je bil zaprt v bihaški kaznilnici in ko se je znova znašel na prostosti. »Navaja občutke napetosti in nervoze, okrepljene anksiozne tegobe in napade panike, sploh če se znajde v večji skupini ljudi. Tegobe so se intenzivirale po prihodu iz zapora, ko je začel občutiti nelagodje, ki se je sprevrglo v panične napade z močnim bitjem srca in znojenjem dlani,« je pisalo v novembrskem izvidu, za katerega bodo šele ugotavljali, ali je pristen. Psihiater mu je predpisal močno dozo pomirjeval.

Med kontrolnim pregledom pred dnevi naj bi strokovnjak za duševnost ugotovil, da ima Selman še vedno krče v želodcu, cmok v grlu, večji pritisk v prsih, jokav je, brez volje in energije, stalno občuti neznani strah in povečano razbijanje srca. Sedenje na zatožni klopi bi bilo zanj v tem trenutku stresna situacija, pa očitno meni obtoženec, ki se znova ni pojavil na zatožni klopi.
Sodnica je določila nov datum predobravnavnega naroka, 12. marec, a veliko vprašanje je, ali bo dočakala Anesa Selmana.
Temu namreč ne preti le visoka zaporna kazen v zadevi Balkanski bojevnik; po naših informacijah je pravnomočno obtožen tudi oboroženega ropa v hudodelski združbi. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od pet do 15 let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine