Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Črna kronika

Boštjan M. Turk se mora zaradi žaljivega zapisa opravičiti Jožetu Pirjevcu

Zapis o renegatstvu na račun priznanega zgodovinarja, zamejskega Slovenca, je po mnenju sodišča žaljiv in napisan z namenom zaničevanja.
Nekdanji kolumnist Reporterja Boštjan Turk je zapisal žaljivo vrednostno sodbo. FOTO: Aleš Černivec
Nekdanji kolumnist Reporterja Boštjan Turk je zapisal žaljivo vrednostno sodbo. FOTO: Aleš Černivec
6. 10. 2022 | 05:00
6. 10. 2022 | 09:54
5:15

V nadaljevanju preberite:

Turk je o Pirjevcu pred dobrim desetletjem med drugim zapisal, da je »stopil v nenavaden tip renegatstva: svoje ime je poitalijančil, četudi za to niso obstajali nobeni zunanji razlogi ali pritiski. Storil je nasprotno od tega, kar je s primorskimi Slovenci počel fašizem. Enainpetdeset let po požigu Narodnega doma v Trstu je objavil eno od svojih del in ga suvereno podpisal (kot vse ostale v tistem času) z Giuseppe Pierazzi. Na svojem zgledu je tako potrdil 'pravilnost fašistične raznarodovalne politike'.«

Pirjevec je proti izrednemu profesorju na ljubljanski filozofski fakulteti vložil tako zasebno kazensko kakor civilno tožbo, z obema se je ukvarjalo tudi ustavno sodišče. To je aprila lani, ko je odločalo o pritožbi zoper pravnomočno kazensko oprostilno sodbo za Turka, razsodilo, da je bil zapis do Pirjevca žaljiv in da je že iz naslova in sobesedila ter celotnega konteksta očitno, da je zaničevalen ton ne samo razviden, temveč tudi prevladujoč.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine