Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Nevesta postala služabnica

Romsko najstnico starši za 15.000 evrov prodali v Italijo, prvi spolni odnos z ženinom je opisala kot posilstvo.
Oče je menda prodal svojo mladoletno hčer. FOTO: Aleš Andlovič
Oče je menda prodal svojo mladoletno hčer. FOTO: Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
26. 10. 2018 | 06:00
2:54
Maribor – Čeprav je bila leta 2014 mariborska romska najstnica zaljubljena v drugega fanta, njenih staršev to ni prav nič zanimalo, zato se je znašla v hudi stiski, ko jo je njena družina proti njeni volji prodala za nevesto v Brescio v Italijo. Tam se je zanjo namreč zanimala družina Hamiti.

Dvajsetega decembra 2014 je Mariborčanki do polnoletnosti manjkalo le še dva meseca. Kljub njenem nasprotovanju sta jo njena oče in mati Nevzat in Nafije Bislimi prek posrednika prodala zakoncema Gazmenu in Gulyi Hamiti, ki sta za svojega sina iskala primerno nevesto.

Dekle v novem okolju ni bilo srečno. Počutilo se je kot služabnica, saj je, kot je povedala, morala od zore do mraka skrbeti za desetčlansko družino. Zaradi kronične bolezni, ki jo ima, je dvakrat celo omedlela, vendar je nova družina kljub njeni prošnji ni odpeljala k zdravniku.

Tašča in tast naj bi ji omejila gibanje, ji odvzela dokumente, v Italiji pa je sploh niso prijavili. Ko je mesec po poroki v skladu z romskimi običaji odšla na obisk k staršem in jim povedala, da noče več nazaj, je mati in oče nista uslišala. Njeno sestrično sta celo zadolžila, da jo mora nadzorovati, a se je dekle 21. januarja 2015 nekako izmuznilo in pobegnilo na center za socialno delo.

Glavni akter zgodbe naj bi bil njen ded Fadilj Hasani, ki naj bi se s kupci dogovoril, da bodo za vnukinjo plačali 15.000 evrov. Zanj to sicer ni bilo novost. Ker je sodeloval pri iskanju dekleta in mešetarjenju pri poroki, je bil že obsojen. Takrat so kupci za dekle sicer plačali precej nižji znesek.

Njegova vnukinja je bila zaradi odhoda v Italijo pod tako hudim stresom, da je morala celo v bolnišnico in naj bi razmišljala celo o samomoru. Socialnim delavkam se je zaupala, da naj bi ded, potem ko je zanjo dobil kupnino, dejal, da jo lahko dajo kar v vrečo in odpeljejo in da ji poročne obleke ni treba kupiti. Prvi spolni odnos z ženinom pa je celo ocenila kot posilstvo.

Toda 68-letni Hasani zaradi zdravstvenih težav ni sposoben sesti na zatožno klop. Podobno velja za dekličine starše, a ne zaradi njunih težav, ampak zaradi zdravstvenega stanja oškodovanke. Ta je namreč pred kratkim prestala operacijo, a se ta ni končala po načrtih, saj se trenutno v bolnišnici bojuje za življenje. Tudi zaradi tega je predsednica senata Vanja Verdel Kokol predobravnavni narok za starše preložila na december, kupca neveste pa sta se že izrekla za nedolžna.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine