Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Na Hrvaškem in v Sloveniji aretirali več članov kriminalne združbe

Združba je preprodajala kokain, heroin, amfetamin in marihuano. Slovenska policija je aretirala 20 ljudi. 
Zasežena droga FOTO: Slovenska policija
Zasežena droga FOTO: Slovenska policija
S. S.
29. 1. 2020 | 07:24
29. 1. 2020 | 15:44
3:38
V več državah je policija v sklepni preiskavi organiziranega kriminala in preprodaje drog aretirala okoli 40 ljudi, med njimi je največ državljanov Hrvaške in Slovenije, navajajo na hrvaškem portalu Jutarnji list.

Zasežena droga FOTO: Slovenska policija
Zasežena droga FOTO: Slovenska policija
Slovenska policija je včeraj zaključila obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično  preiskavo,  ki jo je vodila zoper mednarodno organizirano kriminalno  združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Prijeli so več osumljencev, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali slovenski in tuji trg, so navedli. Združba je drogo tihotapila iz tujine, v  velikih  količinah  pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin.

Preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti skupaj z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi pod usmerjanjem Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Preiskava je potekala tudi v intenzivnem sodelovanju s hrvaško policijo in policijami iz več drugih evropskih držav. Slovenski kriminalisti so ugotovili, da je 45 članov navedene organizirane kriminalne združbe izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

V zaključni akciji je sodelovalo 460  kriminalistov in policistov iz različnih policijskih enot. Opravili so 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja, v katerih so zasegli večje količine različnih prepovedanih  drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog. Zasegli so več kot 120 kg amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog. Zasegli so tudi preko 150.000 evrov.

Zasežen denar. FOTO: Slovenska policija
Zasežen denar. FOTO: Slovenska policija


V zaključni akciji je slovenska policija odvzela prostost 20 osumljencem, ki jih bodo večinoma danes privedli pred preiskovalne sodnike. Večina osumljencev je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi  drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oz. premoženjske kriminalitete.

Združba je preprodajala kokain, heroin, amfetamin in marihuano, so zapisali na portalu Jutarnji list. Delovala je v več državah, in sicer na Hrvaškem, v Sloveniji, na Češkem, v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Bosni in Hercegovini, Španiji in v državah Južne Amerike, od koder so domnevno nabavljali kokain, in v Iranu, od koder je menda izviral heroin.

V preiskavi so Hrvati skupaj s slovensko in avstrijsko policijo tajno snemali telefonske pogovore osumljenih in jim sledili. V dveh letih so zasledili več potovanj v Južno Ameriko in Iran. Preprodajalci so nato drogo dostavljali v Slovenijo in na Hrvaško in jo potem preprodajali naprej. Glavno skladišče je bilo menda v Ljubljani, so še navedli na portalu Jutarnji list.

Vodji skupine sta bila domnevno Slovenec in 33-letni državljan Hrvaške in BiH.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine