Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Morilcu odškodnina zaradi razmer v priporu

Igor Bavdek, obsojen zaradi uboja Tineta Resnika, terjal dobrih 28 tisočakov, iztožil pa 4500 evrov odškodnine.
Igor Bavdek na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni. FOTO Dejan Javornik
Igor Bavdek na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni. FOTO Dejan Javornik
Iva Ropac
3. 8. 2018 | 06:00
5:10
Ljubljana – Nekdanji kranjski prometni policist Igor Bavdek, ki zaradi uboja Tineta Resnika na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni, na pravdnem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani od Republike Slovenije terja 28.440 evrov odškodnine zaradi neprimernih razmer v priporu. Sodišče mu je nepravnomočno prisodilo 4500 evrov z obrestmi.

Bavdek očita Republiki Sloveniji kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah (prepoved nečloveškega in ponižujočega ravnanja) ter pravice do učinkovitega pravnega sredstva. Od države terja 28.440 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer bivanja v zavodih za prestajanje kazni zapora v Ljubljani in Mariboru. Ljubljansko okrožno sodišče mu je pritrdilo, da so bile razmere na Povšetovi, kjer je preživel 474 dni, dejansko neprimerne, medtem ko tovrstnih kršitev ni ugotovilo v mariborskem zavodu, kamor se je bil Bavdek preselil za tri mesece.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sicer v več sodbah od leta 2011 razsodilo, da so bile pritožnikom, zaprtim oziroma priprtim na zaprtem oddelku ljubljanskega zapora, kršene pravice iz določb evropske konvencije, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje. Zaradi neustreznih bivalnih razmer v ljubljanskih zaporih je država doslej izplačala skupaj 225.028 evrov odškodnin - na podlagi sodb ESČP, odločb domačih sodišč, (zunaj)sodnih poravnav oziroma v predhodnem postopku na državnem odvetništvu.
 

Motila ga je umazana soba za fitnes


Tudi Bavdku je ljubljansko okrožno sodišče dosodilo odškodnino, le da mu je namesto dobrih 28 tisočakov, kolikor je zahteval, prisodilo 4500 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od vložitve tožbe julija 2014. Denarni obliž mu je prisodilo za čas, ko je imel v ljubljanskem priporu na voljo tri oziroma štiri kvadrate osebnega prostora, kar je manj, kot določajo evropski standardi, in ob drugih pomanjkljivostih - v sobah ni bilo urejenega prezračevanja, v poletnih mesecih leta 2012 pa je bilo neznosno vroče, ter omejeno gibanje (še posebej, ko je bilo v sobi pet pripornikov).

Hkrati je sklenilo, da pa mu ne pripada odškodnina za čas prestajanja pripora v mariborskih zaporih. Čeprav je trdil, da so bile tam sobe umazane, nehigienične, stranišče da je bilo črne barve, kopalnice pa oranžne, po tleh naj bi ležale smeti, pa tudi fitnes naj bi bil umazan, je sodišče sklenilo, da razmere niso bile tako pomanjkljive. Ves čas je imel na voljo dobre štiri kvadrate prostora, dejstvo, da morajo priporniki sami pospravljati in čistiti kopalnice in fitnes sobo po uporabi, pa ni poseg v človekovo dostojanstvo, poudarja sodišče.

Bavdek je v tožbi izpostavil tudi kakovost zaporniške hrane in čas za obed v ljubljanskem priporu, ki da ni bil primeren, a sodišča o tem ni prepričal. Omogočena mu je bila tudi (zobo)zdravniška oskrba, kar priznava tudi sam - motilo ga je le, da je na pregled pri zobarju čakal dva meseca in da v zaporu izvajajo izključno nujne preglede. Vendar po mnenju sodišča daljša čakalna doba velja tudi za vse ostale, ne le priprte, ne nazadnje je redno v Ljubljani obiskoval ortodonta, tako da kršitev kakršnikoli pravic sodišče v tem ni našlo.

Prav tako ni ugotovilo kršitve pravice do učinkovitega pravnega varstva, ki jo je Bavdek zatrjeval, češ da v času pripora ni imel na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko dosegel spremembo neprimernih razmer za zapahi. Sodišče poudarja, da mu je ravno s tem pravdnim postopkom dano učinkovito pravno sredstvo, da dobi zadoščenje za duševne bolečine zaradi razmer v priporu.

Sodba še ni pravnomočna, saj jo na višjem sodišču s pritožbo izpodbijata tako Bavdek kakor državno odvetništvo.
 

Obsojena izvršitelj in naročnik


Bavdek je bil v kazenskem postopku obsojen zaradi vpletenosti v smrt Tineta Resnika 7. novembra 2011 na Tepah pri Litiji. Tistega dne je po ugotovitvah sodišča streljal na pred seboj bežečega Litijana Resnika, ki mu je ena od petih krogel skozi hrbet prestrelila srce. Bavdka naj bi najel Drago Šter, ki je od njega zahteval, naj za denar obdela Resnika, ki ga je treba pretepsti in streti. Pokazal mu je, kje v Tepah ima Resnik počitniško hišo, mu vnaprej izročil 3000 evrov, po opravljenem poslu pa še 19.000. Tožilstvu umora iz koristoljubja ni uspelo dokazati, so pa Bavdka spoznali za krivega uboja in ga obsodili na 14 let zapora in pol, naročnika Štera pa na pol leta manj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine