Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Kuhinjska omarica za pregled in poseg prek vrste

Še dva obtožena, da sta Urošu Smiljiću izročila podkupnino, na sodišču nista priznala krivde.
Uroš Smiljić je krivdo zanikal. FOTO: Igor Mali
Uroš Smiljić je krivdo zanikal. FOTO: Igor Mali
Aleksander Brudar
24. 1. 2019 | 19:00
3:43
Ljubljana – Le še štirje od skupaj desetih soobtoženih po aferi s preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu v zameno za podkupnine se morajo oglasiti na ljubljanskem okrožnem sodišču in se pred sodnico Nino Drozdek Draganić izjasniti glede krivde. To pa sta danes zanikala Franc Frelih in Rok Miklič, ki zastopa pravno osebo Digit.

Na sodišče morajo priti še zdravnika Rado Janša in Tomaž Malovrh ter Robert Gradišar in Ivan Miklič. Po ostalih, med njimi sta bila tudi Uroš Smiljić in Iztok Požar, ki je s svojo ovadbo na policijo policistom pomagal pri razkrivanju podkupovalne afere v UKC Ljubljana, sta včeraj svojo nalogo na sodišču opravila še Frelih in Miklič. Ta se je poleg družbe Glasstech tudi znašla v obtožnici. Miklič je tako zanikal, da bi bila družba Digit odgovorna za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril. Soobtoženi Ivan Miklič naj bi namreč Smiljiću 28. julija 2016 dal denarno nagrado v višini 4.000 evrov, ker naj bi ta mimo vrste uredil gastroskopijo in kolonoskopijo na gastrološki kliniki UKC Ljubljana njegovi in Rokovi mami. To pa je po prepričanju tožilstva storil tako, da je kot direktor družbe Digit odredil plačilo fiktivnega računa družbe Glasstech v višini štirih tisočakov, po nakazilu pa jih je direktor Glasstecha Aleš Miletič, tudi eden od obtoženih v tej zadevi, v gotovini dal Smiljiću.

Frelih prav tako ni priznal krivde. Smiljić naj bi mu uredil zdravniški pregled in operativni poseg pri zdravniku z interne klinike, seveda mimo uradnih čakalnih seznamov. V zameno za to pa mu je Frelih, kot izhaja iz obtožnice, dal nedovoljeno nagrado v obliki kuhinjske omarice. Smiljiću je namreč povedal, da mu kuhinjske omarice, za katero so mu v družbi Plasta, katere edini družbenik in direktor je Frelih, izdali predračun v višini 463 evrov, ne bo treba plačati. Delavec družbe Plast je junija 2016 omarico tudi zmontiral v hiši v Domžalah, katere najemnik je Smiljić. Blaž Kovačič Mlinar, zagovornik obtoženega Freliha, je sodišču predlagal izločitev dokazov iz sodnega spisa, med drugim tudi ustne kazenske ovadbe Iztoka Požarja. Kriminalisti naj bi namreč po mnenju odvetnika storili napako, ko so Požarju šele čez nekaj časa, ko je že podrobneje razlagal o tem, kaj naj bi od njega zahteval Smiljić, povedali, da je tudi on osumljen v tej zadevi.
 

Smiljiću izročil 20.000 evrov


Požar je do zdaj edini priznal krivdo. Ko je leta 2012 za rakom zbolela njegova zunajzakonska partnerica, si je želel le, da bi ozdravela. Nek prijatelj mu je povedal za Smiljića, ki dela na onkološkem inštitutu v Ljubljani. Čez nekaj dni se je Požar s Smiljićem dobil v bifeju na onkološkem inštitutu in od njega izvedel, da je zadevo že uredil. S seboj je že imel 5000 evrov, a mu je, kot je razvidno iz obtožnice, Smiljić odgovoril, da je to premalo in da se za take stvari plačuje po 20.000 evrov. Toliko mu je kasneje tudi izročil, Smiljić pa mu je dal listek, na katerem sta bila napisana datum in ura, ko mora poklicati reševalno vozilo, da bodo njegovo partnerico odpeljali na onkološki inštitut k točno določenem zdravniku. Požarjevo partnerico so nato res hitro sprejeli v bolnišnico in operirali, a je kljub temu umrla. Kazni mu še niso izrekli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine