Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Iz hišnega pripora s tožbo nad delodajalca

Boris Špes, vpleten v dopinško afero, je sprožil delovni spor zaradi odpovedi delovnega razmerja.
Boris Špes je bil v krogu dopingiranih znan kot »doktor«, čeprav je medicinski tehnik. FOTO: Marko Pigac
Boris Špes je bil v krogu dopingiranih znan kot »doktor«, čeprav je medicinski tehnik. FOTO: Marko Pigac
Aleš Andlovič
23. 11. 2018 | 06:00
4:44
Maribor – Čeprav sta 35-letni zdravstveni delavec Boris Špes in 52-letni atletski trener Igor Šalamun zaradi vpletenosti v dopinško afero že nekaj časa v hišnem priporu, obtožnica zoper njiju še vedno ni pravnomočna. Tožilstvo je junija vložilo obtožnico na sodišče, vendar je bila zadeva vrnjena v dopolnitev zaradi procesne napake pri zaslišanju kronske priče. Medtem se zdravstveni delavec Boris Špes na delovnem sodišču bori proti svojemu nekdanjemu delodajalcu UKC Maribor zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja.

Po izbruhu afere je vodstvo mariborskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC Maribor) zoper Borisa Špesa sprožilo in kmalu tudi končalo postopek izredne odpovedi delovnega razmerja. Nekdanji atlet, ki je v teku na 1500 metrov nosil celo majico s slovenskim grbom, tako že nekaj časa ni več zaposlen na pljučnem oddelku na Pohorju, saj je obstajal utemeljen sum, da je zdravila, ki so jih našli v hišni preiskavi, dobil na delovnem mestu. A ker je izredni nadzor v mariborskem kliničnem centru pokazal, da naj zdravila ne bi nekontrolirano odtekala iz bolnišničnih enot, se je Špes s pomočjo svojih zagovornikov odločil pravico poiskati na sodišču.

Tako je bila sredi tega tedna za zaprtimi vrati mariborskega delovnega sodišča obravnava, na kateri Špes izpodbija izredno odpoved delovnega razmerja. Izvedeli smo, da se Špes prvega naroka, ki ga je sodnica Katja Rojko na zahtevo odvetnika Simona Dolinška zaprla za javnost, ni udeležil. Prav tako na sojenju bilo predstavnikov UKC Maribor, njihov odvetnik Franci Košar pa je odsotnost opravičil.
 

Sumljiva zmaga atletinje


Zgodba se je začela aprila lani, ko je bil Igor Šalamun trener hrvaške atletinje Danijele Kuna. Ta je med drugim nastopila na maratonu v Linzu v Avstriji in tam zmagala z neverjetnim časom, nad katerem so poznavalci razmer v atletiki le odkimavali. Konec maja so iz laboratorija avstrijske protidopinške organizacije sporočili, da so v telesnih tekočinah hrvaške tekačice našli sledi darbopoetina, ki je derivat eritropoetina (EPO). Kunovi so odvzeli medaljo, razveljavili njen rezultat, za nameček pa so jo še za dve leti suspendirali z vseh tekmovanj. Prepoved nastopanja ji bo potekla konec maja prihodnje leto.

V okviru preiskave in zaslišanja pred avstrijsko protidopinško agencijo je Danijela Kuna povedala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal njen trener Igor Šalamun, priskrbel pa da ji jih je Boris Špes, ki ji je bil predstavljen kot doktor. Avstrijska policija je o tem obvestila slovenske preiskovalne organe in mariborsko okrožno sodišče je na predlog tožilstva policiji dovolilo proti osumljenima izvajati prikrite preiskovalne ukrepe.
 

Tajno opazovanje in prisluškovanje


Mariborski kriminalisti so tako oba osumljena opazovali, jima prisluškovali in tudi vključili delovanje tajnih policijskih delavcev, od katerih je eden prepovedano snov tudi odkupil za 500 evrov. Skupaj naj bi osumljena v osmih mesecih izvršila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu.

A se je zapletlo. Ker Danijele Kuna v Avstriji niso zaslišali policisti, ampak člani avstrijske protidopinške komisije, bi se morda lahko zgodilo, da bo primer padel v vodo. Sporno naj bi bilo, da je avstrijska protidopinška komisija Hrvatici izrekla samo dveletno prepoved, čeprav bi si po oceni strokovnjakov za uporabo darbopoetina zaslužila štiriletno. Oba obtožena menita, da je šlo za vezano trgovino, po kateri je Danijela Kuna (po krivici) obremenila Šalamuna in Špesa, v zameno pa dobila le polovično kazen.

Ker hrvaške atletinje, ki po naših podatkih živi v Bosni in Hercegovini, niso zaslišali uradni organi pregona, je to odredil mariborski preiskovalni sodnik Slavko Gazvoda. A med drugim je odredil, da jo lahko zaradi ekonomičnosti postopka zaslišijo bosanski organi. Bosanci pa o času in kraju zaslišanja Danijele Kuna niso obvestili zagovornikov osumljenih Šalamuna in Špesa. Tožilstvo je zato predlagalo, da preiskavo dopolnijo tako, da obrambo seznanijo z izpovedbo priče, če z branjem izpovedi ne bi soglašala, pa da ponovno zaslišijo pričo. To je načrtovano za prihodnje dni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine