Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Igor Velov kriv podkupovanja, sodišče mu je dosodilo pogojno kazen

Sodišče ga je obsodilo na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let in 2000 evrov denarne kazni, povrniti pa mora tudi stroške postopka.
Specializirano državno tožilstvo je Igorju Velovu očitalo, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23.000 evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB zahteval darilo v višini 4800 evrov v obliki sponzorstva za kranjski boksarski klub Bulldog. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Specializirano državno tožilstvo je Igorju Velovu očitalo, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23.000 evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB zahteval darilo v višini 4800 evrov v obliki sponzorstva za kranjski boksarski klub Bulldog. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
STA
4. 7. 2024 | 15:35
4. 7. 2024 | 15:44
3:30

Nekdanji direktor Agencije za varnost prometa (AVP) Igor Velov je bil danes na Okrožnem sodišču v Ljubljani spoznan za krivega podkupovanja.

Sodišče ga je obsodilo na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let in 2000 evrov denarne kazni, povrniti pa mora tudi stroške kazenskega postopka. Njegov zagovornik je že napovedal pritožbo.

image_alt
Namesto razrešenega Velova županski kandidat Stevanović

Zahteval darilo v višini 4800 evrov

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico proti Velovu na sodišče vložilo marca 2020. Očita mu, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23.000 evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB Aleša Trontlja zahteval darilo v višini 4800 evrov v obliki sponzorstva za kranjski boksarski klub Bulldog.

A Trontelj se za plačilo podkupnine ni odločil, temveč je kaznivo dejanje oziroma njegov poskus naznanil. Velov je očitke na predobravnavnem naroku leta 2022 zavrnil.

Tožilec Luka Grasseti je danes na sodišču v zaključnih besedah izrazil prepričanje, da je tožilstvu uspelo dokazati jemanje podkupnine, kljub temu da gre za težko dokazljivo obtožbo. Za Velova je predlagal eno leto in pol zapora, 10.000 evrov denarne kazni in prepoved opravljanja poklica za tri leta. Po koncu sojenja je za medije pojasnil, da je z obtožbo zadovoljen, ni pa zadovoljen z izrečeno kaznijo. O pritožbi bo tožilstvo še razmislilo.

image_alt
V službenem vozilu (pre)večkrat prehiter

Za Velova »zgodba še ni končana«

Zagovornik Velova Blaž Kovačič Mlinar je v zaključnih besedah sodišče opozoril, da predlog kazni presega okvire, ki jih je v Sloveniji za takšna dejanja vzpostavila sodna praksa. Hkrati je poudaril, da iz opisa v obtožnici prav iz ničesar ne izhaja, da bi Velov od Trontlja zahteval podkupnino, temveč ga je zgolj vprašal, ali bi lahko bilo podjetje sponzor kakšnega športnika.

Izpostavil je še dejstvo, da Trontelj Velovu ali drugim ni nikoli izročil darila, vseeno pa je AVP s podjetjem SGB sklenil pogodbo, ki so jo celo podaljšali, kasneje pa sta podjetje in agencija sklenili še druge pogodbe za enako storitev. Meni, da so to zelo pomembne okoliščine, ki dokazujejo, da obdolženi ni sponzorstva zahteval od nikogar.

Velov je medtem v zaključnih besedah zatrdil, da si je s svojim učinkovitim delom na AVP nakopal številne sovražnike, vključno z Avto-moto zvezo Slovenije in zavodom Varna pot. Meni tudi, da Trontelj ni verodostojna priča in da je svojo zgodbo večkrat spremenil. »Zato se bomo pritožili in verjamem, da bomo na koncu prišli do resnice, do oprostilne sodbe, tako da zgodba še ni končana,« pa je dodal v izjavi za medije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine