Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Dobrodošla okrepitev v podhranjenem zaporskem sistemu

Štirinajst novih pravosodnih policistk in policistov je danes priseglo po uspešno opravljenem usposabljanju
V zaporskem sistemu so veseli vsake nove okrepitve. Foto Uiks
V zaporskem sistemu so veseli vsake nove okrepitve. Foto Uiks
23. 10. 2019 | 15:01
23. 10. 2019 | 15:07
3:36
Ljubljana – Štirinajst novih pravosodnih policistk in policistov, ki so opravili vse obveznosti v sklopu programa usposabljanja, predstavlja pomembno okrepitev v našem zaporskem sistemu, ki že dolgo časa velja za kronično podhranjenega. Poleg novih okrepitev sicer preučujejo tudi možnost zaposlovanja vojakov po petinštiridesetem letu starosti.

Štirinajst novih pravosodnih policistk in policistov je danes tudi priseglo pred v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Uiks) Bojanom Majcnom in ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Kot so pojasnili v Uiks, bodo novinci delo opravljali v zavodih za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Ig in Dob ter zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora ter kazni zapora Celje.
 

Pomembne so socialne veščine


Ministrica za pravosodje Andreja Katič je novim sodelavcem čestitala, da so se odločili za, kot je dejala, odgovoren poklic s plemenitim poslanstvom, ki je predvsem v tem, da se zapornike pripravi na ponovno življenje na prostosti. Na Uiksu pa so ob tem med drugim poudarili, da je poleg znanja s področja varnosti in pooblastil, zakonodaje, specifičnih obravnav in potreb zaprtih oseb, za uspešno delo pravosodnega policista potrebno predvsem poznavanje socialnih veščin in dobre komunikacije, zato veliko pozornost dajejo tudi etiki in integriteti ter varovanju osebnih podatkov. Inštruktor pravosodnih policistov Bogdan Žibret pa je novince spomnil, da so začetki dela v zaporskem sistemu težki.

Na Uiksu so torej z novimi okrepitvami, ki po njihovih besedah postopoma blažijo pomanjkanje pravosodnih policistov, zadovoljni: "Kadrovske izzive rešujemo z različnimi sistemskimi in začasnimi ukrepi. Aktivnosti za pridobitev kadrov potekajo v več smereh. Poleg pravosodnih policistov, ki so podali prisego, se trenutno že usposablja nova skupina 24 pravosodnih policistov," so pojasnili in dodali, da je trenutno v celotnem zaporskem sistemu zaposlenih 554 pravosodnih policistov za nedoločen čas, še 32 kandidatov za pravosodne policiste pa je zaposlenih za določen čas.

"Izbrani so še štirje kandidati, s katerimi so v kratkem času predvidene zaposlitve, v teku pa so tudi javne objave za 33 novih kandidatov za pravosodne policiste," so pojasnili. Za tri kandidate v osrednjem slovenskem zaporu na Dobu pri Mirni bodo tako prosta delovna mesta objavljena jutri.
 

Na pomoč tudi vojaki?


"V okviru reševanja kadrovske problematike smo v nekaterih zavodih začasno že zaposlili tudi upokojene pravosodne policiste. Vlada pa se je pred kratkim seznanila s strokovno analizo in predlogi za ureditev možnosti zaposlovanja vojakov po petinštiridesetem letu starosti v drugih ministrstvih, ki jih je pripravilo ministrstvo za obrambo v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za pravosodje," so še pojasnili ob tej priložnosti. Poudarili so še, da "delujejo tudi v smeri izboljšanja statusa zaposlenih, med drugim je bila v ta namen imenovana delovna skupina za pripravo kolektivne pogodbe za zaporske delavce."

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine