Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Darko Šarić obsojen na 15 let zapora

V razsodbi ga bremenijo tihotapljenja več kot pet ton kokaina ter pranja denarja v višini 22 milijonov evrov. 
FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters
P. V.
10. 12. 2018 | 13:01
10. 12. 2018 | 15:42
2:24
Beograjsko višje sodišče je v ponedeljek na prvi stopnji zloglasnega kralja kokaina spoznalo za krivega, poroča Balkan Insight. Darko Šarić, eden glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu, je tako po štiri leta trajajočem sodnem postopku obsojen na 15 let zapora, bremeni pa ga obtožba o tihotapljenju 5,7 tone kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Sodišče je prav tako razsodilo, da mora Šarić ostati v priporu, dokler razsodba ne začne veljati. Na odločitev sodišča se Šarić, ki pri izreku sodbe na lastno željo ni bil navzoč, lahko še pritoži. Tožilstvo je sicer zahtevalo zaporno kazen v višini od 30 do 40 let.



»V izogib prelivanju krvi ter civilnim žrtvam pri aretaciji nam je bila ponujena njegova brezpogojna predaja oblastem, a v zameno ni zahteval nikakršnih posebnih pogojev,« je na tiskovni konferenci ob aretaciji povedal takratni pravosodni minister Nikola Selaković. Šariću so bili sicer za petami vladni agenti iz 15 različnih držav, ki so ga iskali nepretrgoma 270 dni.

V obtožnici so ga poleg tihotapljenja kokaina bremenili tudi pranja denarja (22 milijonov evrov), sodna obravnava pa je bila zaradi odsotnosti pravnikov in različnih zdravstvenih težav obtoženega nemalokrat prekinjena. Novembra lani je med drugim predsednik beograjskega sodišča premestil enega izmed sodnikov, torej se je sojenje moralo znova začeti.

Šarić je bil sicer že leta 2015 obsojen na 20 let zapora, a se je na odločitev sodišča pritožil ter zahteval ponovno sojenje. Posamezni deli obtožnice, kamor spada ponarejanje dokumentov, so medtem že zastarali. Med zaslišanji se je Šarić branil z nedolžnostjo, češ da je svoje milijonsko premoženje pridobil na zakonit način ter da lahko to tudi dokaže. Med zadnjim zaslišanjem 5. novembra je tožilca med drugim obtožil ponarejanja dokazov ter manipulacije z dejstvi.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine