Podčetrtek – Po čokoladi je dišalo že ob vhodu v dvorano, kjer je bil peti festival
Vino in čokolada. Očitno se je festival zelo dobro prijel, saj so tokrat že pred opoldnevom našteli 1500 prodanih vstopnic. Organizatorji,
Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ, so pričakovali okoli 8000 obiskovalcev, kar je tisoč več kot prejšnja leta.
Čokolada na kilograme - sanje mnogih. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Na ogled in pokušino, z vstopnico je vsak dobil tudi kupončke za pokušino čokolade in vin, niso bile le praline in čokolada. Festival je postal res prava poslastica za vse, ki imajo radi tako vino kot čokolado, še najraje pa oboje skupaj. Praline z vinom, čokoladno vino, pa tudi zagorski štruklji s čokolado in čokoladno pivo … Šest kupončkov hitro izgine, k sreči jih je lahko vsak obiskovalec še dokupil.
Brez čokoladne fontane na takem sejmu pač ne gre. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Festivalski cukrčki
Razstavljavcev je sicer bilo letos deset manj, in sicer 53, od tega 33 vinarjev, ostalo so bile čokoladnice in ostali ponudniki kulinarike, povezane s čokolado. Direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ
Boštjan Misja je dejal, da so se za manj razstavljavcev odločili namenoma, saj so preuredili tudi razstavni prostor: »Želeli smo, da imajo razstavljavci večje stojnice, več prostora, da se lahko še bolje pripravijo. Želeli smo, da dvorana diha, da se ljudje počutijo domače. Poleg tega želimo, da je to butična zadeva. Da so znotraj festivala taki »cukrčki«, ki jih opaziš, ko se sprehodiš skozi dvorano in samo uživaš.« Letos so obiskovalci uživali še nekaj ur dlje, saj je festival svoja vrata zaprl šele ob desetih zvečer.
Slikamo lahko tudi z rdečim vinom in čokolado. Slike pa ne smejo viseti na stenah, na katere sije sonce. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Med posebnosti so zagotovo sodile slikarke, ki so slikale s čokolado in vinom. Slike so zaščitene z lakom, kljub temu pa priporočajo, da jih ne obesite na steno, na katero sije sonce … V spremljevalnem programu so bile tudi delavnice in različne predstavitve, od artistične predstavitve dela s čokolado Blaža Habjana iz Borbona cateringa, otroci so lahko sami izdelovali praline, do delavnice simfonija vina in čokolade, ki jo je pripravil Aleksander Bohinc iz šole Sommelier Master Slovenija. Pripravili so tudi modno revijo in dobrodelni tek za društvo Debra, ki povezuje osebe, obolele z redko kožno boleznijo bulozno epidermolizo.
Dobro za turizem
Na festivalu je bil na ogled čokoladni stolp, prav tak, le da precej metrov višji, 40-metrski stolp na Rudnici v občini Podčetrtek, bodo odprli 25. maja. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Ni naključje, da prav v Podčetrtku pripravljajo edini festival, ki povezuje vino in čokolado. V občini namreč domuje znana Čokoladnica Olimje, pa tudi zelo znana Hiša vin Emino. Obe vsako leto sodelujeta pri pripravi festivala in imata tudi osrednji festivalski prostor. V čast vinu pa vsako leto na festivalu izberejo tudi županovo vino, zanj se je letos potegovalo več kot 20 vinarjev.
Župan
Peter Misja pravi, da je vpliv takih dogodkov, kot je festival vina in čokolade, za občino dober: »Lani smo imeli v Podčetrtku skoraj 400.000 nočitev. V letošnjih prvih treh mesecih beležimo še večjo rast, taka prireditev da vsemu dodatno težo. Danes spi v Podčetrtku več kot 2000 ljudi in smo skozi vse praznike odlično zasedeni. Moramo pa mogoče narediti še kakšno bolj močno prireditev tudi poleti, o čemer že resno razmišljamo.«
Komentarji