Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Primorska in Notranjska

V grajski kleti teče vino

Klet Brda: Nov reprezentančni prostor, v katerem bo nagovarjala kupce v najvišjih cenovnih segmentih
Klet Brda bo v kleti gradu v Dobrovem hranila svoja najboljša vina. Foto Marijan Močivnik
Klet Brda bo v kleti gradu v Dobrovem hranila svoja najboljša vina. Foto Marijan Močivnik
16. 5. 2019 | 19:00
4:10
Družba Klet Brda je z Goriškim muzejem oživila zgodovinsko klet gradu Dobrovo, saj želi z njo okrepiti prodajo vin v najvišjih cenovnih razredih. Največja slovenska pridelovalka in izvoznica vin bo vrata kleti odpirala zgolj vnaprej najavljenim skupinam poslovnih obiskovalcev, ključnim kupcem in izbranim gostom, ki bodo za ogled in degustacijo pripravljeni plačati več.

V Kleti Brda so prepričani, da bo ekskluzivna klet de Baguer omogočala še boljši nastop v najvišjih segmentih in posledično rast prodaje na domačem trgu in tujini, kjer sicer proda dobro polovico stekleničenega vina. Najpomembnejši izvozni trgi kleti so ZDA, Kitajska in države Evropske unije, skupno pa izvaža v 26 držav.

Novo klet so narekovale potrebe rasti prodaje vin v najvišjih cenovnih razredih in želja po natančnejši segmentaciji in obdelavi tujih trgov. »Vina de Baguer in A+ se po kakovosti umeščajo v sam svetovni vrh, zato je Klet Brda potrebovala ustrezen reprezentančni prostor, v katerem bo lahko nagovarjala kupce in potencialne kupce v najvišjih cenovnih segmentih«, je povedal direktor kleti Silvan Peršolja.

Silvan Peršolja. Foto Uroš Hočevar
Silvan Peršolja. Foto Uroš Hočevar


Lansko leto je briška zadružna klet zaključila rekordno po prihodkih in dobičku. S petodstotno rastjo je zabeležila je 15 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 510.000 evrov dobička, ki je zrasel za četrtino v primerjavi s predlanskim letom. Klet je poplačala za 0, 42 milijona evrov dolga, ostaja pa ji je 2,76 milijonov evrov kreditov. »Vsi krediti so dolgoročni. Eden neformalnih, vendar ključnih pokazateljev poslovanja zadruge je izplačilo za grozdje. V oktobru 2018 smo zaključili izplačilo letnika 2016, ki je bil izplačan v desetih mesecih in pol,« je dodal Peršolja.


Največ, kar lahko ponudijo

V novi pridobitvi bo Klet Brda hranila le izbrane francoske in italijanske hrastove sode »barrique« in soda v obliki jajca priznanega slovenskega proizvajalca Kranjca. Konec lanskega leta je klet na trg postavila novo ultra premium linijo vin de Baguer. »To so velika vina, kjer dajemo prednost eleganci pred korpulentnostjo,« je vina de Baguer opisal glavni enolog Kleti Brda Darinko Ribolica.

Ob tem bo moč najti še najvišjo blagovno znamko Kleti Brda vino A plus in penino Virgo. Beli in rdeči A+ sta največ, kar lahko ponudi briška zemlja izkušenemu enologu, zatrjujejo v kleti. Grozdje z najboljših leg zori v barrique sodih, med katerimi enolog za vina A+ izbere samo najboljše. Pridelana sta samo v najboljših letnikih v omejeni seriji z oštevilčenjem steklenic. Cena degustacij se bo gibala med 40 in 50 evrov.

Beli in rdeči A+ sta največ, kar lahko ponudi briška zemlja izkušenemu enologu, zatrjujejo v kleti. Foto Uroš Hočevar
Beli in rdeči A+ sta največ, kar lahko ponudi briška zemlja izkušenemu enologu, zatrjujejo v kleti. Foto Uroš Hočevar


Prestižne kleti za zidovi mogočnih graščin v svetu vina sicer niso nič novega. V njih pridelovalci kupcem prodajajo vina, ki jim vdahnejo še močno zgodbo. Eno od teh lahko priča že grajska klet renesančnega gradu Dobrovo. »Veseli smo, da grajska klet, ki jo je na Dobrovem vzpostavila plemiška družina Colloredo-Mels, leta 1909 pa moderniziral grof de Baguer, ponovno deluje in je postala pravzaprav živi muzej,« je povedal direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič.

Grof Silverijo de Baguer je začel v njem arhivirati vina leta 1880 in jih je razdelil v devet kakovostnih razredov. Klet je v letih 1909 in 1910 opremil s tremi betonskimi cisternami, ki so bile znotraj prekrite s stekleno oblogo. Klet Brda jih je v projektu oživitve zgodovinske kleti obnovila in dala na ogled.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine