Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Umetniki in kurator ruskega paviljona so se odpovedali Beneškemu bienalu

Umetnika in kurator, ki so pripravljali predstavitev Rusije na najprestižnejši likovni prireditvi, so odstopili zaradi vojne.
»Ni prostora za umetnost, ko civilisti umirajo pod ognjem raket, ko se državljani Ukrajine skrivajo v zakloniščih, ko ruske protestnike utišajo,« je zapisal Kiril Savčenkov, ki bi moral nastopiti v ruskem paviljonu. FOTO: Beneški bienale
»Ni prostora za umetnost, ko civilisti umirajo pod ognjem raket, ko se državljani Ukrajine skrivajo v zakloniščih, ko ruske protestnike utišajo,« je zapisal Kiril Savčenkov, ki bi moral nastopiti v ruskem paviljonu. FOTO: Beneški bienale
V. U.
28. 2. 2022 | 20:52
1. 3. 2022 | 08:17
2:23

Organizatorji letošnjega 59. Beneškega bienala so objavili odločitev umetnikov in kuratorja, ki so pripravljali že napovedano predstavitev Rusije v tamkajšnjem nacionalnem paviljonu. Nastopu so se odpovedali. 

image_alt
Včasih so nujni tudi radikalnejši ukrepi

Odločitev je odjeknila v mednarodnem prostoru. Kot poroča AFP, je vzrok za njihovo odločitev kajpak vojna. Kiril Savčenkov, Aleksandra Suhareva in kurator Raimundas Malašauskas so »odstopili s svojih funkcij in s tem odpovedali sodelovanje na 59. mednarodni umetniški razstavi«, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra, so sporočili organizatorji iz Benetk.

V Rusiji rojeni Savčenkov je v objavi na instagramu zapisal: »Ničesar več ni povedati, ni prostora za umetnost, ko civilisti umirajo pod ognjem raket, ko se državljani Ukrajine skrivajo v zakloniščih, ko ruske protestnike utišajo.«

Kurator, ki se je še v sovjetskih časih rodil v Litvi, pa je zapisal: »Ne morem nadaljevati projekta v časih ruske vojaške invazije in bombardiranja Ukrajine. Ta vojna je politično in emotivno neznosna.«

Organizatorji izrazili podporo

Organizatorji bienala so kuratorju in umetnikom izrazili popolno solidarnost za, kot so zapisali, pogumno dejanje. Kot so dodali, bienale ostaja kraj, kjer se ljudje srečujejo v umetnosti in kulturi in kjer se obsoja vse, ki uporabljajo nasilje za preprečevanje dialoga in miru.

Umetnika in kurator so sicer pripravljali projekt z naslovom 914, zamišljen kot prizorišče s koreografijo gest, ki bi izpostavljala kompleksnost časa (naslov je obujal letnico vzpostavitve ruskega paviljona 1914), telesa, predmetnosti in tehnologije. Vzbujalo bi motiv prehajanja stanj, prehajanja med preteklostjo in prihodnostjo, mrtvim in živim ali dnevom in nočjo. 

Rusija bo torej letos ostala brez napovedane predstavitve na najprestižnejši likovni prireditvi. Do odprtja bienala je le malo časa, ruski organizatorji so že objavili, da bo ostal paviljon zaprt.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine