Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Vizualna umetnost

Perspektive in prepreke mladega slikarstva, grafike in kiparstva

Svežina mladih slikarjev, grafikov in kiparjev, ki vztrajajo v razvejeni, raznoliki in izvrstni umetniški produkciji.
Helena Tahir: <em>Grafika (5)</em>, 2020, iz serije <em>Poetika otroštva</em>, linorez in ročni tisk. FOTO: Jaka Babnik/arhiv MGLC
Helena Tahir: <em>Grafika (5)</em>, 2020, iz serije <em>Poetika otroštva</em>, linorez in ročni tisk. FOTO: Jaka Babnik/arhiv MGLC
8. 1. 2021 | 01:39
11:32
V nadaljevanju preberite: 

- Ajda Ana Kocutar (1994) zadnja leta kot zunanja sodelavka deluje v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, od leta 2017 pa je tudi del kolektiva galerije DobraVaga, kjer deluje kot kuratorka ter priprav­lja in moderira cikel pogovorov Z umetniki osebno, »ki velikokrat potekajo ob prvih samostojnih razstavah in so za marsikoga prva priložnost, da o svojem delu spregovori pred občinstvom«.

- Po mnenju Ajde Ane Kocutar so umetniki danes izrazito mobilni tako v fizičnem kot formalnem smislu, kar jim ne omogoča le prehajanja meja ter vključevanja v mednarodne programe, razstave in rezidence, temveč tudi preseganje, spajanje in sopostavljanje medijev.

- Med najvidnejše predstavnike mladega slovenskega slikarstva in grafike Kocutar uvršča tudi Heleno Tahir, ki »v svoji prepoznavni grafiki in risbi izhaja iz kolažnih fotografij ter ustvarja fragmentirane svetove, polne podrobnosti, gledalec se tako znajde na presečišču resničnosti in fantazije«.

- Čeprav njena dela velikokrat tematizirajo določena geografska, družbena ali politična okolja ter njihove problematike, Helena Tahir teži k abstrakciji in univerzalnosti, ob tem pa meni, da je sleherno umetniško delo tako reprezentacija sveta kot – morebiti nezaveden – portret avtorja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine