Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Navdihujoča racionalnost znanstvene ilustracije

Vodnikova domačija, Ljubljana. Razstavo bodo odprli nocoj ob 19. uri.
Sanja Zamuda: <em>Plankton, majhni organizmi velikega pomena</em>, 2016. FOTO: Arhiv avtorice
Sanja Zamuda: <em>Plankton, majhni organizmi velikega pomena</em>, 2016. FOTO: Arhiv avtorice
M. V.
4. 10. 2018 | 06:00
2:07
V Vodnikovi domačiji bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo izbranih primerov znanstvene ilustracije na Slovenskem od 15. stoletja do sodobnih ilustratorskih del. Na področjih, kjer sta potrebna razumljivo predstavljanje novih odkritij in jasna razlaga pojmov, imajo znanstvene ilustracije pomembno vlogo.

Prav zapriseženost vsebini (ki jo mora ilustrator najprej intelektualno popolnoma obvladati) in sporočilu (ki mora biti natančno, jasno in prilagojeno ciljni publiki) je zagotovo izjemen izziv za ustvarjalce na tem področju. Kot pravijo v galeriji, v primerjavi z domišljijsko ilustracijo mnogi znanstveno dojemajo kot prozaično, rigidno in okostenelo. Izbrani razstavljeni primeri pa v nasprotju s to predstavo odkrivajo čudovit kreativni naboj, ki je prisoten v stvarni ilustraciji. Skupinska avtorska razstava znanstvene ilustracije kustosinj Petre Černe Oven in Marije Nabernik je namenjena preglednemu predstavljanju tega večkrat spregledanega, a nič manj pomembnega polja ilustracije pri nas.

Razstava je glede na kronološko umeščenost zasnovana v treh sklopih: zgodovinski avtorji, ki so ustvarjali od 15. do 20. stoletja, bodo predstavljeni na digitalnem mediju, avtorji 20. stoletja s publikacijami, sodobni avtorji pa z originali. Med njimi Janja Baznik, Polona Filiplič, Katarina Goltez, Damijan Jerič, Magdalena Klarer, Dragica Knific Lunder, Jurij Mikuletič, Ida Murgelj, Marija Nabernik, Maša P. Žmitek, Lucija Pale, Marija Prelog, Aleš Sedmak, Vladimir Segalla, Zagorka Simić, Bojan Simončič, Blaž Slapar, Matjaž Učakar, Žarko Vrezec in Sanja Zamuda. Razstava bo na ogled do 24. novembra, spremljali pa jo bodo vodstva, pogovori ter otroški program.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine