Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Acqua alta zalila tudi slovenski paviljon na Beneškem bienalu

Delo Marka Peljhana je bilo zaradi vdora slane vode poškodovano do te mere, da ostaja paviljon zadnje dni razstave zaprt.
Marko Peljhan se je v Benetkah predstavil z vizualno izjemnim projektom Here We Go Again ... System 317. FOTO: Matthew Biederman
Marko Peljhan se je v Benetkah predstavil z vizualno izjemnim projektom Here We Go Again ... System 317. FOTO: Matthew Biederman
V. U.
22. 11. 2019 | 19:09
22. 11. 2019 | 19:48
2:12
Med nedavno acquo alto, ponavljajočimi se poplavljanji Benetk, ki so dosegle 80 odstotkov površin mesta, obkroženega z morjem, ni bilo prizanešeno niti elitnemu Beneškemu bienalu.

Niti umetniškemu izdelku Marka Peljhana Here we go again...System 317, ki so ga v Moderni galeriji odbrali za predstavitev Slovenije na tamkajšnji letošnji 58. izdaji te prireditve, tokrat pod takritko ameriškega umetniškega direktorja Ralpha Rugoffa.



Kot so sporočili iz MG, so zaradi vdora slane vode in poškodb, ki jih je povzročila, slovenski paviljon zaprli že pred uradnim koncem, ki bo to nedeljo, 24. novembra. Naš paviljon je bil sicer med številnimi, ki so bili med plimovanji poškodovani.

Kot dodajajo v Moderni galeriji, je Pelhjanovo delo iz serije Resolucija, ki so ga na vplivnem mednarodnem portalu The Art Newsapaper uvrstili med pet najboljših, poškodovano do te mere, da je potrebna popolna obnova. Oziroma kar nova izdelava. Peljhan se je sicer, kot dodajajo v MG, pogovarjal o novih postavitvah tega dela v ZDA, Evropi in na Japonskem, kar je sedaj pod vprašajem. Ali je bilo delo kako finančno zavarovano, v sporočilu sicer ni navedeno.



Nastalo je v sodelovanju z arhitekturnim birojem Trošt&Krapež in sodelavci Zavoda Projekt Atol. Komisarka paviljona je bila Zdenka Badovinac, kustos Igor Španjol. Na portalu Beneškega bienala sicer o škodi posebej ne poročajo, za zadnje dni bienala je še vedno napovedan zgoščen program dogajanja.

Po ocenah župana Benetk Luigija Brugnara je sicer najhujša acqua alta v zadnji polovici stoletja v Benetkah povzročila za milijardo evrov škode.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine