Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Umrl Stan Lee, oče Spidermana

Med drugim je ustvaril like, kot so Spiderman, Ironman, Hulk, Doktor Strange in Možje X. Umrl je v 96. letu starosti.
Umrl je v Los Angelesu, leto dni potem, ko je umrla njegova žena Joan, s katero sta bila poročena 70 let. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Umrl je v Los Angelesu, leto dni potem, ko je umrla njegova žena Joan, s katero sta bila poročena 70 let. FOTO: Fred Prouser/Reuters
L. Z.
12. 11. 2018 | 20:02
12. 11. 2018 | 20:44
2:05
V 96. letu starosti je umrl Stan Lee, avtor stripov, ki so postali klasika popularne kulture minulega stoletja. Med drugim je ustvaril like, kot so Spiderman, Ironman, Hulk, Doktor Strange in Možje X. Bil je soustanovitelj založbe Marvel Comics.

Umrl je v Los Angelesu, leto dni potem, ko je umrla njegova žena Joan, s katero sta bila poročena 70 let. Njegovo zdravje je bilo v zadnjem času vse slabše, zato se je veliko govorilo o tem, kdo bo podedoval njegovo bogastvo v višini 70 milijonov dolarjev, poroča Daily Mail.

Leta 1922 se je kot Stanley Lieber rodil v New Yorku - v mestu, v katerem so kasneje živeli tudi njegovi junaki. Najprej je risal predvsem western stripe in romantične zgodbe, po krizi, v kateri se je stripovska industrija znašla na začetku 60. let, pa se je skupaj s sodelavcem Jackom Kirbyjem osredotočil na stripe o super junakih. Posebno mesto v njegovem opusu ima Črni panter, ki je znan kot prvi temnopolti super junak.



Energije mu ni primanjkovalo niti v poznejšem življenjskem obdobju, a zelo dobro se je zavedal minljivosti. »Rad bi naredil več filmov, več televizijskih oddaj, večkrat bi rad predaval, rad bi počel več vsega,« je leta 2010 razlagal v dokumentarnem filmu  With Great Power …: The Stan Lee Story. »Problem je le čas. Želim si le, da bi imel več časa,« je dodal.

Spiderman ostaja ena najbolj priljubljenih risank v Ameriki. FOTO: Reed Saxon/AP
Spiderman ostaja ena najbolj priljubljenih risank v Ameriki. FOTO: Reed Saxon/AP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine