Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Umrl je oče Asterixa

V 92. leti starosti se je poslovil Albert Uderzo, soavtor kultnega stripa o galskih bojevnikih.
Albert Uderzo se je upokojil leta 2011. FOTO: Reuters
Albert Uderzo se je upokojil leta 2011. FOTO: Reuters
A. P.
24. 3. 2020 | 11:58
24. 3. 2020 | 12:23
2:10
Stripi in kasneje tudi risanke o Asterixu in Obelixu so, še posebej v Evropi, dosegle kultni status. Prva zgodba o bojevnikih iz majhne galske vasice v času Rimskega imperija je izšla leta 1959 v francoski reviji Pllote. Avtor teksta je bil René Goscinny, ki je umrl leta 1977, pod ilustracije pa se je podpisal Albert Uderzo. Zadnji je po Goscinnyjevi smrti prevzel tudi pisanje zgodb. Uderzo se je od risanja upokojil šele leta 2011.

Dve leti po izidu prve zgodbe je izšel prvi samostojni strip, do danes pa je bilo prodanih več kot 380 milijonov izvodov, ki so bili prevedeni v več kot sto jezikov. Na obrobju Pariza se je leta 1989 odprl tudi zabaviščni park na temo Asterixa, ki ga je doslej obiskalo več kot 50 milijonov ljudi.

Obelix in Asterix sta še posebej priljubljena v Evropi. FOTO: Dokumentacija Dela
Obelix in Asterix sta še posebej priljubljena v Evropi. FOTO: Dokumentacija Dela


Strip je prešel tudi na velika platna v obliki risank in klasičnih filmskih produkcij. Med najbolj zanimivimi je film Asterix in Obelix proti Cesarju iz leta 1999, v katerem sta nastopila velezvezdnika Gerard Depardieu in Roberto Benigni. Lani je Asterix praznoval svojo 60. obletnico, neodvisna ameriška založba Papercutz je ob tej priložnosti najavila namero, da bo Asterixa predstavila tudi občinstvu na novi celini.

Albert Uderzo (L) in René Goscinny sta bila popoln ustvarjalni tandem. FOTO: AFP
Albert Uderzo (L) in René Goscinny sta bila popoln ustvarjalni tandem. FOTO: AFP


»Albert Uderzo je umrl med spanjem na svojem domu v Neuillyju, potem ko je doživel infarkt, ki ni bil povezan s koronavirusom. V zadnjih tednih je bil zelo utrujen,« je povedal njegov zet Bernard de Choisy. Star je bil 92 let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine