Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Vanja Vardjan: Manjka zabavnih žensk

Urednik razvedrilnega programa o oddajah, ki prihajajo in oddajah, ki ostajajo, o tem, kdo bo vodil novi kviz, in o tem, zakaj v razvedrilnih oddajah na TVS ves čas gledamo iste obraze. 
Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 
Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 
Teja Roglič
23. 11. 2018 | 08:00
9:08
​Ko smo ga nazadnje obiskali kot urednika razvedrilnega programa leta 2011, so na steni njegove pisarne visele fotografije iz oddaj. Tokrat nas na steni pričaka le ena skupinska fotografija z mnogimi obrazi razvedrilnega programa, v pisarni pa Vardjan, ki na vprašanja odgovarja v svojem nonšalantnem slogu. A programsko-produkcijski načrt je potrjen, zato lahko končno pove več o tem, kaj bomo gledali spomladi.


Prva oddaja, ki ste jo napovedali, je kviz. Kakšen kviz?

Sprejeli smo odločitev, da bi bilo dobro, da se v osrednji večerni termin vrne kviz znanja. Najbolj znan takšen kviz je Milijonar, skušali smo najti nekaj podobnega in mislim, da nam je uspelo. Nujno je, da je takšen kviz napet, ljudje ga morajo gledati do konca. Ob tej oddaji se bomo vsi nekaj naučili, tako kot se ob kvizih Vem! in Kdo bi vedel. Slednjega zato še ne bomo ukinili.


Ali format novega kviza poznamo s kake druge televizije, na primer s HTV?

Ne, tega kviza ni na nobeni od televizij, ki jih ponujajo slovenski operaterji.


Ga bo vodil Mario Galunič?

Ja, vodil je kviz Moja Slovenija in pokazal, da je dober tudi v tem, je pa prav tako dober urednik. Prepričan sem, da mu bo šlo odlično.



Kakšna usoda čaka ostale oddaje? Na primer kviz Vem?

Vem! ostaja, je izjemno dobro gledan in je tudi dober uvod v Dnevnik. Na TVS moramo gledati tudi na to, kako lahko en program pomaga drugemu, da bi imeli vsi boljše rezultate. Moram pa tudi povedati, da so jesenski rezultati gledanosti razvedrila izjemno dobri.


Slovenski pozdrav tudi ostaja?

Razmišljali smo, da bi ga ukinili ali pa ga delali drugače, a ta oddaja je zelo gledana in občinstvo bi bilo škoda razočarati. Bomo pa uvedli nekaj sprememb, odnosi med voditelji bodo bolj sproščeni. Lahko tudi povem, da bomo v okviru te oddaje izvedli tekmovanje Slovenska polka in valček.


Kaj pa Vikend paket?

Pri tej oddaji za majhen vložek dobimo zelo veliko, tako kot Vem! je tudi zelo dober uvod v Dnevnik. Tudi tu bomo kaj spremenili, predvsem glede rubrik, voditelja pa bosta ostala.


Ob imenu Vanja Vardjan pomislimo še na imena Sašo Hribar, Anja Križnik Tomažin, Lado Bizovičar, se kdo od njih vrača?

Nima smisla, da se vračamo k oddaji Hri-bar, prav tako ni lahko narediti nove satirične oddaje, a jo snujemo oziroma snujemo spremembe, povezane z vašim vprašanjem. Tako kviz kot satirična oddaja prihajata na spored po Emi. S to novo oddajo ne bomo ciljali le na tiste, ki jih zanima politična satira, temveč širše, kot že večkrat doslej bomo skušali naslavljati tudi mlajšo publiko.

Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 
Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 


Zakaj na Valu 202 lahko naredijo oddajo, kot je Živooke, v kateri Senida poje s Čuki, Sadež igra kitaro, Karoli in Šalehar pa zadovoljno kimata? Zakaj na radiu zlahka združujejo urbano in ljudsko, na televiziji pa ne, čeprav bi to v večernem terminu verjetno gledali mladi in starejši?

Na radiu je dovolj, da imaš dobre voditelje, dobro idejo in koncept, vizualna izvedba ni tako pomembna, na televiziji pa je pomembno, kako je oddaja videti. Največja napaka na televiziji je, da je dober koncept videti slabo. To je po nepotrebnem izgubljene priložnost. Videz pa je povezan tako s stilom kot tudi – oziroma na televiziji še bolj – z denarjem. Razvedrilni program ima že mnogo let enak proračun, čeprav smo pred leti ostalim oddajam dodali kviz Vem!, ki je na sporedu od ponedeljka do petka. Seveda bi si želeli razvedrilno-glasbeno oddajo, kot je bila Spet doma, in še eno oddajo za bolj zahtevno glasbeno občinstvo. A mozaična glasbeno-razvedrilna oddaja v tem trenutku ne bi imela takšne gledanosti kot nekoč, osnovna naloga razvedrila pa je tudi na nacionalni televiziji gledanost.


Kako približati oddaje mladim gledalcem? Kako televizijske vsebine za splet delati tako, da ne delujejo prisiljeno?

Televizijske oddaje kot celota niso primerne za splet, je pa treba pri vsaki oddaji narediti tudi vsebine, ki so. Najbolje je angažirati mladino, ki to zna, oni bi najbolje znali poustvarili naše vsebine, da bi zaživele na spletu. Moja naloga bo, da pritegnem takšne mlade mojstre. Oddaji Kdo bi vedel in Vikend paket sta dobro podprti na družabnih omrežjih. Podatki o gledanosti pa kažejo, da mnogo mladih gleda tudi Slovenski pozdrav, kar je pomenljiv podatek za tiste, ki tak tip oddaj na nacionalki postavljajo pod vprašaj.



Kaj pa glasbena oddaja, v kateri ne bi bila v ospredju narodno-zabavna glasba? Bo?

Mnogi omenjajo oddajo Strana A na hrvaški ali oddajo Luda noć na srbski televiziji, a večinoma tudi v teh oddajah poslušamo že poznane pesmi v novih izvedbah. Obe sta zelo dragi in tudi življenjska doba takšnih oddaj v Sloveniji ne bi bila prav dolga, saj bi se bazen pevcev pri nas hitro izpraznil. Ti dve oddaji je lepo gledati, a ko vse preračunaš, ugotoviš, da bi ob produkciji takšnih oddaj ostalo malo denarja za druge, gledanost pa ne bi bila zagotovljena. Glasbene oddaje že tako niso več dobro gledane, predvsem zaradi uporabe novih medijev pri spremljanju glasbenih vsebin. Estetiko in način podajanja vsebin glasbenih prek spleta bomo zato vključili v novo glasbeno oddajo, ki jo želimo uvrstiti v spored marca.


V razvedrilnih oddajah so stalnica stranski liki, a zdi se, da za temi liki ni več scenarijev, kakršne je na primer imela Nataša Tič Ralijan, ko je bila Ana Liza. No, naj vas vprašam kar neposredno: je vam Urška Vučak Markež zabavna?

Dobro interpretira, a mislim, da so bili predvsem v oddaji Slovenski pozdrav njeni dialogi zelo slabo napisani, rekel sem, da jih morajo izboljšati, a jih niso. V kvizu Kdo bi vedel pa se Urška dobro znajde in to kažejo tudi rezultati gledanosti.


Se pa ti akterji tudi pogosto ponavljajo, Urško pogosto gledamo v petek, soboto in nedeljo, tako je tudi z Miho Brajnikom, Tilnom Artačem …

Komercialne televizije so določene ljudi privezale nase, izbor je zato ožji, kot si gledalci predstavljajo. Novo obraze je treba iskati med mladimi in tudi med ženskami. Opazil sem, da je prav žensk na tem področju zelo malo. Zelo natančno spremljam stand up sceno, da bi kako našel, a doslej me še nobena ni prepričala. Zakaj je tako, ne vem, a če se kaka prepozna v teh besedah, jo z veseljem sprejmem na sestanek. Pri moških takšnih težav ni, ravno zdaj smo videli koncert Klemna Slakonje in Jurija Zrneca z Big Bendom, naslednjič bo Klemnov gost Tadej Toš. Ne vem, katera ženska bi lahko kot Klemnova gostja 15 minut uspešno zabavala množico.


Ko komičarke in voditeljice sprašujem o tem, pravijo, da je tako zato, ker si ne morejo dovoliti toliko kot moški kolegi …

Saj je res tako. Ko je Urška Vučak Markež bolj sproščena, se takoj vsuje plaz negativnih kritik, pa ona ne gre čez mejo dobrega okusa. Ana Liza je bila odlična, a tu je šlo za vrhunski tandem s piscem. Po Ani Lizi smo sicer poskušali še z drugimi ženskimi liki, a je še nobena še ni nadomestila.


Vprašati vas moram še vprašanje, ki v zadnjih letih doleti vse odgovorne na TVS, in sicer kaj bo z Mišo Molk? Si jo želite v razvedrilnem programu?

Mišini sedanji intervjuji ob nedeljah so res dobri, našla je žanr, ki ji trenutno ustreza. Vsa njena profesionalnost se odraža v teh intervjujih in ne vidim razloga, da bi delala kaj drugega.

Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 
Vanja Vardjan urednik razvedrilnega programa na RTV 


Bliža se Ema, kje in kakšna bo?

Odlično bi bilo, če bi bila lahko na zunanjem prizorišču, a bo v studiu. Smo pa tudi v studiu že naredili odlične Eme, na primer tisto leta 2011. Skušali bomo narediti podobno prireditev kot takrat. Tokrat sodelujemo tudi z Valom 202, oni imajo veliko znanja, hočemo namreč, da bo Ema tako za oko kot za uho podobna tisti leta 2011.


Jo bo vodil Klemen Slakonja kot takrat?

Ne. Naša naloga je, da najdemo nekoga novega, ki lahko prav na takšni prireditvi preseneti. Smo ga že našli, a ne bom povedal, kdo je.


Glede na prej povedano je gotovo moški?

Ne smem povedati, a morda je, kljub vsemu, kar sem prej povedal, ženska (smeh).
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine