Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Knjiga

Pisanje kot oblika molitve

Portret pisatelja Franza Kafke, kot ga še ne poznamo: Max Brod se je opiral na dejstva, zapise, pričevanja in lastne vtise.
Po Kafkovi smrti se Brod kar trinajst let ni mogel spraviti k pisanju njegove biografije. FOTO: Shutterstock
Po Kafkovi smrti se Brod kar trinajst let ni mogel spraviti k pisanju njegove biografije. FOTO: Shutterstock
22. 3. 2022 | 06:00
10:08

V nadaljevanju preberite:

»Vedno znova sem doživljal, da imajo občudovalci, ki poznajo Kafko le iz njegovih knjig, o njem čisto napačno predstavo. Prepričani so, da je moral tudi sicer v družbi delovati žalostno, celo obupano. Ravno nasprotno je res,« je v biografiji svojega najboljšega prijatelja in, lahko bi rekli, vzornika večkrat poudaril pisatelj in skladatelj Max Brod. Izpodbijanje zmotnih prepričanj o Franzu Kafki je navedel kot glavni motiv za svoje pisanje, zasluga pa mu gre tudi za to, da lahko njegova dela sploh beremo.

Prijatelja je družilo marsikaj, čeprav sta si bila v marsičem različna, zlasti značajsko. Kafka je bil nekoliko bolj tih, zadržan, ni veliko govoril, ko pa se je oglasil, je znal pritegniti pozornost. V nasprotju s predstavo, ki si jo radi ustvarjamo o njem, je bil iskriv, zbadljiv, duhovit, igriv ter skrben, pozoren, ljubezniv. Ko je nekoč obiskal Broda in po nesreči zbudil njegovega očeta, ki je dremal na kavču, mu je nežno šepnil: »Imejte me, prosim, za sanje.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine