Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Perfektni roman za britansko zdajšnjost

Letošnji zmagovalec med romani je Jonathan Coe s satiričnim delom o tegobah brexita Middle England.
»Nekatere stvari, ki so jih prinesli rezultati volitev o brexitu, so grde. Zabrbotalo je sovraštvo, razrasla se je nasilnost,« je poudaril Jonathan Coe. Foto Jonathancoewriter.com
»Nekatere stvari, ki so jih prinesli rezultati volitev o brexitu, so grde. Zabrbotalo je sovraštvo, razrasla se je nasilnost,« je poudaril Jonathan Coe. Foto Jonathancoewriter.com
8. 1. 2020 | 19:05
3:30
Nagrada costa – do leta 2006 se je imenovala whitbread – velja­ za eno od najbolj prestižnih in priljubljenih britanskih literarnih nagrad, poleg najboljšega romana nagradijo še najboljši prvenec, pesniško zbirko, biografijo in knjigo za otroke.

Letošnji zmagovalec med romani je pisatelj ­Jonathan Coe z dvanajstim romanom, o katerem je žirija­ zapisala, da je »perfekten za zdajšnjost«. Coe je za ta roman lani prejel nagrado esprit d'Europe.



Žirija, v kateri so odločali irski pisatelj John Boyne, urednica Francesca Brown in Sarah Turner iz verige WHSmith, je nagrado v kategoriji romanov dodelila delu Middle England, komični zgodbi o generacijskih in družinskih delit­vah, ki ob brexitu pretresajo sodobno Veliko Britanijo.

x
x
Coe začne zgodbo leta 2010 ter z vpogledom v prepire razdeljenih družin analizira dogodke, ki so privedli do odločitve za britansko zapustitev EU. Coe v britanski javnosti velja za trdnega nasprotnika brexita, vendar romana ni izrabil za agitiranje, ampak v njem razgrinja zgodovinske predsodke, da bi bolje razumel volivce, ki so glasovali za odhod.
Rodil se je leta 1961 v Birming­hamu in svoj prvi roman, ­Naključna ženska, izdal leta 1987. Za svoja dela je prejel več britanskih nagrad, kot eden od najbolj priljubljenih britanskih avtorjev v Franciji leta 1994 tudi nagrado za najboljši prevodni roman prix du meilleur livre étranger in nagrado médicis étranger.

Pred časom je pisatelj za France24 povedal: »Nekatere stvari, ki so jih prinesli rezultati volitev o brexitu, so grde. Zabrbotalo je sovraštvo, razrasla se je nasilnost v političnem diskurzu, politikom grozijo s smrtjo, političarkam s posilstvom. Časi, ko so bili britanski ljudje prepričani, da ne moremo biti taki, so minili. Vendar: vsaka država je lahko taka. Ena od najslabših stvari, ki jih je prinesel brexit, je, da so se impulzi, ki so zmeraj nekje pod površino, prebili v ospredje in v zadnjih letih občasno zelo pogrešali jezik naše politike in naš prostor nasploh.«


Dobitnica nagrade costa za najboljši prvenec je nekdanja odvet­nica Sara Collins za roman Izpovedi Frannie Langton, zgodbo o ljubezenski zvezi med jamajško služkinjo in francosko ljubimko v Londonu v 18. stoletju.

Nagrado za najboljšo biografsko knjigo so dodelili nekdanjemu vojnemu dopisniku Jacku Fairweatherju za delo Prostovoljec, resnično zgodbo o odporniškem junaku, ki se je prebil v Auschwitz.

Nagrada za najboljšo knjigo za otroke je šla v roke pisateljice Jasbinder Bilan za delo Aša in ptica duha, napeto pripoved o odločnem indijskem dekletu, ki se odpravi na himalajsko dogodivščino.

Najboljša pesniška zbirka je bila po mnenju žirije lani prvenec pisateljice kitajskega rodu Mary Jean Chan Flèche.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine